Γερμανία: Ανακτά το ηλεκτρικό της δίκτυο έναντι €20-30 δισ. από την ολλανδική Tennet

Εξαγορά της βασικής ενεργειακής υποδομής με σκοπό την ενοποίηση των δικτύων, την ενίσχυση της ασφάλειας και την ώθηση στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές. Σύνδεση του αιολικού βορρά με τον βιομηχανικό νότο της χώρας.

Γερμανία: Ανακτά το ηλεκτρικό της δίκτυο έναντι €20-30 δισ. από την ολλανδική Tennet

Κοντά σε συμφωνία για την αγορά του μεγαλύτερου ηλεκτρικού δικτύου της από την ολλανδική κρατική εταιρεία TenneΤ Holding βρίσκεται η Γερμανία, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στη μετάβαση της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η αποτίμηση θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δύο χώρες στοχεύουν να επιτύχουν μια καταρχήν συμφωνία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, που θα εγκριθεί από το ολλανδικό κοινοβούλιο πριν από τη διάλυσή του ενόψει των εκλογών στη χώρα, στις 22 Νοεμβρίου.

Εκπρόσωπος της TenneT είπε ότι οι συζητήσεις με το γερμανικό κράτος βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Εκπρόσωποι τόσο του ολλανδικού όσο και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η σχεδιαζόμενη εξαγορά αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Γερμανίας να ενοποιήσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς χρειάζονται επενδύσεις που οι σημερινοί Ολλανδοί ιδιοκτήτες θεωρείται απίθανο πως θα προσφέρουν.

Περισσότερος έλεγχος της υποδομής θα βοηθήσει επίσης τη Γερμανία να επιτύχει τον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα έως το 2045, σ' ένα εγχείρημα που απαιτεί μαζική αναμόρφωση του δικτύου προκειμένου να συνδεθούν οι υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις του βορρά με τον βιομηχανικό πυρήνα της χώρας στο νότο.

Η πορεία και οι προοπτικές της γερμανικής στοχοθεσίας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η TenneT δήλωσε πριν από λίγο καιρό ότι διερευνά την πώληση της γερμανικής επιχείρησής της στο Βερολίνο, καθώς η ιδιοκτήτρια ολλανδική κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης. «Τόσο η ολλανδική όσο και η γερμανική κυβέρνηση προτιμούν να χρηματοδοτούν, να ελέγχουν και να κατέχουν το εθνικό τους δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε.

Οι απαιτούμενες δαπάνες για την αναβάθμιση του δικτύου εκτιμώνται σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Αυτή η επένδυση είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στην προσπάθεια της Γερμανίας να ανακτήσει το δίκτυο σε χαμηλότερη τιμή.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία χωρίς πρόσθετο ομοσπονδιακό χρέος, αλλά κυρίως με δανεισμό κεφαλαίων από την κρατική τράπεζα KfW, έτσι ώστε να μην παραβιαστεί το συνταγματικό φρένο στο χρέος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v