Αίγυπτος: Ανταλλαγή νομισμάτων με ΗΑΕ, στον γκρεμό η λίρα

Συμφωνία για συναλλαγματικό swap ύψους πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, καθώς η λίρα οδεύει από τη μια υποτίμηση στην άλλη και το ΔΝΤ βάζει επιπλέον όρους για να δανείσει. Αντίστοιχο φλερτ και με την Κίνα.

Αίγυπτος: Ανταλλαγή νομισμάτων με ΗΑΕ, στον γκρεμό η λίρα

Συμφωνία ανταλλαγής εθνικών νομισμάτων, αξίας πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψε η Αίγυπτος, στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Η συμφωνία θα επιτρέψει την ανταλλαγή νομισμάτων (swap) μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών, που φτάνει έως τα 5 δισ. ντιρχάμ και 42 δισ. αιγυπτιακές λίρες, σύμφωνα με κοινή δήλωση.

Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη συναλλαγματική πίεση των των τελευταίων ετών. Η λίρα υποτιμήθηκε τρεις φορές από τις αρχές του 2022, έχοντας χάσει σχεδόν τη μισή αξία της έναντι του δολαρίου. Μάλιστα, πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποδυναμωθεί εκ νέου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί τις αιγυπτιακές αρχές να δώσουν πραγματική ευελιξία στο νόμισμα προτού εκταμιεύσει περισσότερα χρήματα στο πλαίσιο ενός δανειστικού προγράμματος διάσωσης, ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου δήλωσε ότι συζητά αντίστοιχη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων και με την Κίνα, καθώς και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων σε γουάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v