Παναμάς: Πάνω από 400.000 μετανάστες πέρασαν την επικίνδυνη ζούγκλα Νταριέν

Ανοδος 62% έως τώρα φέτος σε σχέση με πέρυσι. Μήκους 266 χλμ. και έκτασης 5,7 εκατ. στρεμμάτων η ζούγκλα Νταριέν έχει αναχθεί σε βασική μεταναστευτική οδό των ανθρώπων που επιθυμούν να φτάσουν στις ΗΠΑ από τη Λατινική Αμερική,

Παναμάς: Πάνω από 400.000 μετανάστες πέρασαν την επικίνδυνη ζούγκλα Νταριέν

Περισσότεροι από 400.000 μετανάστες που κατευθύνονται στις ΗΠΑ έχουν διασχίσει μέχρι στιγμής φέτος τη ζούγκλα μεταξύ του Παναμά και της Κολομβίας, η οποία συχνά παρομοιάζεται με κόλαση, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση του Παναμά.

Πρόκειται για άνοδο 62% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς αριθμός ρεκόρ μεταναστών διασχίζουν τη ζούγκλα του Νταριέν παρά τους τεράστιους κινδύνους που παραμονεύουν εκεί: άγρια ζώα, ένα πυκνό τροπικό δάσος, ορμητικά ποτάμια αλλά και επιδρομές από βίαιες, ένοπλες ομάδες.

Μήκους 266 χιλιομέτρων και έκτασης 5.750.000 στρεμμάτων αυτή η ζούγκλα έχει αναχθεί σε βασική μεταναστευτική οδό των ανθρώπων που επιθυμούν να φτάσουν στις ΗΠΑ από τη Λατινική Αμερική, μέσω της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης του Παναμά, από τη χώρα είχαν περάσει 402.030 άνθρωποι μέχρι την Τετάρτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έως και 4.000 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στον Παναμά από την Κολομβία.

Οι περισσότεροι μετανάστες κατάγονται από την Κολομβία, αλλά υπάρχουν και πολλοί από τον Ισημερινό, την Αϊτή, την Κίνα, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, όπως και από χώρες της Αφρικής για παράδειγμα το Καμερούν και την Μπουρκίνα Φάσο.

Οι μεταναστευτικές ροές είναι τόσο μεγάλες ώστε οι αρχές του Παναμά έχουν δημιουργήσει κέντρα βοήθειας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ωστόσο ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Χουάν Πίνο δήλωσε χθες ότι ο Παναμάς είναι στα όριά του και εκτίμησε ότι η χώρα αναγκάζεται να καταβάλλει «υπεράνθρωπες προσπάθειες».

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές η κυβέρνηση του Παναμά ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων η αύξηση των απελάσεων όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Το 2022 τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη ζούγκλα Νταριέν, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες όμως εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v