Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μελόνι: Δεν ανησυχώ για την άνοδο του ιταλικού spread

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός όσον αφορά την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας. Σε υψηλό έξι μηνών το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς.

Μελόνι: Δεν ανησυχώ για την άνοδο του ιταλικού spread

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν ανησυχεί για την άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών κρατικών ομολόγων. 

Το spread ανάμεσα στην απόδοση του ιταλικού 10ετούς και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε την Παρασκευή στις 200 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. 

«Η Ιταλία είναι αξιόπιστη» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters σε δημοσιογράφους στη Μάλτα. 

H Ιταλία αύξησε αυτή την εβδομάδα τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2023 στο 5,3% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για έλλειμμα 4,5%.

Η κυβέρνηση της Μελόνι δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι το έλλειμμα του 2024 αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από ό,τι προβλέπεται, στο 4,3% του ΑΕΠ, από 3,7% που προβλεπόταν τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι τόνισε ότι η αύξηση του στόχου για το έλλειμμα θα επιτρέψει στη Ρώμη να λάβει μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος, να δώσει κίνητρα στις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά και να αυξήσει τους μισθούς στο δημόσιο.

Ωστόσο, η επεκτατική αυτή δημοσιονομική πολιτική μπορεί να φέρει την κυβέρνηση Μελόνι σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες καθώς οδηγεί την Ιταλία ακόμα πιο μακριά από τον στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας για έλλειμμα 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v