Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Carnival: Ισχυρά κέρδη παρά το υψηλό 15ετίας στα καύσιμα

Η αναμενόμενη κάμψη κερδών για τον κολοσσό της κρουαζιέρας θα αποσβεστεί από την κραταιά ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική. «Μόνο μια φορά την τελευταία 15ετία οι τιμές καυσίμων βρέθηκαν σε τέτοια επίπεδα», δηλώνει ο CΕΟ.

Carnival: Ισχυρά κέρδη παρά το υψηλό 15ετίας στα καύσιμα

Η Carnival Corp. σημείωσε κέρδη για πρώτη φορά από το 2020 και την κρίση της πανδημίας που κλυδώνισε για τα καλά τον κλάδο κρουαζιέρας, ωστόσο η προοπτική κερδών για το τέταρτο τρίμηνο υπολείπεται των προσδοκιών της Wall Street, με κύριο ένοχο το υψηλότερο κόστος καυσίμων και συναλλάγματος, που επιβαρύνει τις δραστηριότητές της.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων θα κυμανθούν σε 800 έως 900 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, ανέφερε η Carnival. Οι αναλυτές περίμεναν 950 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο.

«Εχουμε ξαναδεί αστάθεια στις τιμές καυσίμων στο παρελθόν, ωστόσο μόνο μια φορά την τελευταία 15ετία βρέθηκαν σε τέτοια επίπεδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Josh Weinstein.

Το χτύπημα από τους κόντρα ανέμους στα νομίσματα και τις υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο - οι οποίες αναμένεται να εκτοξευθούν κατά 20% το επόμενο τρίμηνο - θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές της εταιρείας για ολόκληρο το έτος έως και κατά 130 εκατ. δολάρια, είπε ο Weinsten.

Ωστόσο, η ισχυρή ζήτηση και τα έσοδα ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο προδιαγράφονται υπεραρκετά ώστε να αντισταθμίσουν τα απροσδόκητα έξοδα, γράφει το Bloomberg. Η Carnival διατήρησε την πρόβλεψη για EBITDA από 4,1 έως 4,2 δισ. δολάρια το 2023.

Οι ισχυρές πωλήσεις καταγράφονται εν μέσω αυξημένης ζήτησης για ταξίδια στην Αμερική, που φαίνεται πως θα συνεχιστεί. «Μας ενθαρρύνει ότι η πορεία των εσόδων μας θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, καθώς δεν βλέπουμε σημάδια επιβράδυνσης από τους καταναλωτές μας», δήλωσε ο Weinstein.

Οι μετοχές της εταιρείας παρουσίασαν διακυμάνσεις στις αρχές της διαπραγμάτευσης στη Νέα Υόρκη, υποχωρώντας έως 3%. Οι ανταγωνίστριες Royal Caribbean Cruises και Norwegian Cruise Line κινούνται επίσης χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v