Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Οι χειρότερες προοπτικές 50 ετών για την Ασία

Αναμένει ότι οι ασιατικές οικονομίες θα τρέξουν με 4,5% του χρόνου, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,8%. Πώς θα κινηθεί η Κίνα.

Παγκόσμια Τράπεζα: Οι χειρότερες προοπτικές 50 ετών για την Ασία

Η Παγκόσμια Τράπεζα περιόρισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού και προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας πρόκειται να επεκταθούν με έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων πέντε δεκαετιών, επικαλούμενη την υποτονική Κίνα και την παγκόσμια ζήτηση, εν μέσω υψηλών ακόμη επιτοκίων και επιβράδυνσης του εμπορίου.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι αναμένει πως οι οικονομίες στην Ανατολική Ασία και στον Ειρηνικό θα αναπτυχθούν κατά 5% το 2023, σύμφωνα με την έκθεση του Οκτωβρίου που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα στην Ασία. Αυτό είναι ελαφρώς λιγότερο από το 5,1% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο. Για το 2024, η τράπεζα με έδρα την Ουάσιγκτον αναμένει τώρα ανάπτυξη 4,5% για την περιοχή, κάτω από την πρόβλεψή της του Απριλίου για 4,8%.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η Παγκόσμια Τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του 2023 για την Κίνα αμετάβλητη στο 5,1%, αλλά μείωσε την εκτίμησή της για το 2024 στο 4,4% από 4,8% προηγουμένως. Ο Οργανισμός ανέφερε «μακροπρόθεσμους διαρθρωτικούς παράγοντες», τα αυξημένα επίπεδα χρέους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και την αδυναμία στον τομέα των ακινήτων της ως λόγους για την υποβάθμισή του.

«Ενώ οι εγχώριοι παράγοντες είναι πιθανό να είναι η κυρίαρχη επιρροή στην ανάπτυξη στην Κίνα, οι εξωτερικοί παράγοντες θα έχουν ισχυρότερη επιρροή στην ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης περιοχής», σημείωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Παρόλο που οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας έχουν ανακάμψει ως επί το πλείστον από μία σειρά κραδασμών από το 2020 -συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid-19- και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πιθανότατα θα επιβραδυνθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v