Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Big Oil: Θέλουν να μας εξαφανίσουν αλλά εμείς θα αντέξουμε

Υπεραμύνεται της κριτικής ότι υποχωρεί από τους πράσινους στόχους η μεγάλη πετρελαϊκή βιομηχανία. To θετικό αφήγημα της συμβολής της στην ενεργειακή μετάβαση. «Πρέπει να μας ξαναεμπιστευτεί η κοινωνία».

Big Oil: Θέλουν να μας εξαφανίσουν αλλά εμείς θα αντέξουμε

Τα διευθυντικά στελέχη ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο προσπάθησαν να υπεραμυνθούν της κριτικής που δέχεται ο κλάδος, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι εν μέσω της σχεδιαζόμενης ενεργειακής μετάβασης.

Μιλώντας στη διάσκεψη ADIPEC για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Άμπου Ντάμπι, όπως μεταδίδει το CNBC, στελέχη που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες ενέργειας σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία προσπάθησαν να δώσουν θετικό τόνο στην τρέχουσα κατάσταση για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Την ίδια στιγμή, διαρκώς πληθαίνουν διαδηλώσεις για το κλίμα ανά τον κόσμο, με κύριο αίτημα τη σταδιακή κατάργηση της καύσης ορυκτών καυσίμων, που αποτελούν κινητήρια δύναμη της κλιματικής κρίσης.

Η Big Oil έχει κατηγορηθεί ότι υποχώρησε από τις δεσμεύσεις της για το κλίμα τους τελευταίους μήνες, μετά από ετήσια κέρδη-ρεκόρ που χαρακτηρίστηκαν «εντελώς αδικαιολόγητα» και «πλήρως καταστροφικά» από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

«Εμείς δεν πουλάμε παγωτά, πουλάμε πετρέλαιο»

«Πρέπει να προετοιμαστούμε πιο εντατικά για τα απανθρακοποιημένα συστήματα του μέλλοντος», δήλωσε ο Tengku Muhammad Taufik, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ομίλου Petronas της Μαλαισίας.

«Θυμάμαι ένα παλιό ρητό», πρόσθεσε. «"Αν θέλεις να είναι όλοι χαρούμενοι, πούλα παγωτό". Αλλά εμείς δεν πουλάμε παγωτό. Πρέπει να λάβουμε σκληρές αποφάσεις και να δεσμευόμαστε σε γεγονότα, στον ορθολογισμό και σε πρακτικά βήματα. Και θα τα καταφέρουμε».

Εκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα επιβεβαίωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, συμφωνίας ορόσημο για τη συνέχιση των προσπαθειών να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο κόσμος έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων, άνισης και μη βιώσιμης χρήσης ενέργειας και γης. Η αύξηση της θερμοκρασίας τροφοδοτεί σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Η Vicki Hollub, διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Oxy, υποστήριξε ότι, μετά απ' αυτή τη «συναρπαστική περίοδο» για τη βιομηχανία, πλέον σημαντική πρόκληση για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων είναι να εργαστούν, ώστε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

«Δεν νομίζω ότι απειλείται η επιβίωση του κλάδου μας, αν και κάποιοι το εύχονται. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, θα βρούμε τρόπους να καινοτομήσουμε και πάλι», δήλωσε.

«Με άξονα τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει παράλληλα η ευκαιρία να συνεχίσουμε να παράγουμε πετρέλαιο για την ενεργειακή μας ασφάλεια. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη στρατηγική και νομίζω ότι θα πάει μια χαρά. Μεγαλύτερη πρόκληση από την τεχνολογική καινοτομία είναι να μας εμπιστευτούν ξανά οι άνθρωποι και να κατανοήσουν τα πραγματικά δεδομένα», πρόσθεσε.

«Όχι» στους ακτιβιστές

Ο Patrick Pouyanne, διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total Energies, υποστήριξε ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να δηλώσει μεγάλο «παρών» στην ενεργειακή μετάβαση.

«Μετά από κάποια χρόνια κατάλαβα ότι ίσως ήμουν αφελής. Δεν θα ευχαριστήσουμε τους ακτιβιστές. Όσα κάνουμε δεν θα είναι ποτέ αρκετά για όσους είναι ενάντια στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η αποστολή μου δεν είναι να τους ευχαριστήσω. Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε στην κοινωνία την ενέργεια που χρειαζόμαστε σήμερα και αύριο, και γι' αυτό είμαι βέβαιος», πρόσθεσε.

Προ μηνών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τους γίγαντες των ορυκτών καυσίμων ότι αγνοούν την κλιματική επιστήμη, κατηγορώντας τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ότι επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή, παρότι γνωρίζει «πολύ καλά» πως το επιχειρηματικό μοντέλο της είναι ασυμβίβαστο με την ανθρώπινη επιβίωση.

Οι χειρότερες στιγμές και οι καλύτερες στιγμές

Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο χρόνος εκπνέει, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα που επιφυλάσσει η κλιματική κρίση.

Wael Sawan, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού Shell, είπε: «Είναι σαν ένα τρενάκι του λούνα παρκ, συνεχώς ανεβοκατεβαίνει. Οι χειρότερες στιγμές και οι καλύτερες στιγμές».

«Το χειρότερο είναι ότι πολώνεται η συζήτηση αντί να υπάρχει σύγκλιση, την ώρα που προσπαθούμε να λύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη», συνέχισε.

«Αλλά το καλύτερο είναι ότι, παρά την αρνητική ρητορική, κοιτάξτε πόσα έχουν κατορθωθεί τα τελευταία δύο με τρία χρόνια σε σχέση με τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τη συμβατική ενέργεια. Δεν θα έπρεπε να χάσουμε την ελπίδα μας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v