Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ξανά σε λειτουργία τα εργοστάσια λιγνίτη

Πισωγύρισμα στην καύση άνθρακα ψήφισε η γερμανική κυβέρνηση, για να μην ξεμείνει από ενεργειακές εφεδρείες στο πικ της χειμερινής ζήτησης, ενώ παράλληλα δεσμεύεται πως οι κλιματικοί στόχοι παραμένουν ακλόνητοι.

Γερμανία: Ξανά σε λειτουργία τα εργοστάσια λιγνίτη

Η Γερμανία θα επαναφέρει σε λειτουργία εργοστάσια λιγνίτη που είχαν παροπλιστεί, ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα κρατήσει «τα φώτα αναμμένα», όταν κορυφωθεί η ζήτηση ενέργειας τον χειμώνα, μεταδίδει το Bloomberg.

Το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε σήμερα τη δυνατότητα ενεργοποίησης μονάδων που ανήκουν στη RWE και τη LEAG, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Η κίνηση θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου και στην αποφυγή ελλείψεων ανεφοδιασμού την προσεχή χειμερινή περίοδο.

Η ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους ανάγκασε τη χώρα να στηριχθεί περισσότερο στην καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού περιορίστηκαν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η σταδιακή κατάργηση των τελευταίων πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας την άνοιξη αναμένεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο την τροφοδοσία με ρεύμα, με κίνδυνο να εκλείψουν οι απαραίτητες πηγές πρόσθετης υποστήριξης.

Η επανενεργοποίηση των εργοστασίων άνθρακα ενέχει τον κίνδυνο αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να μείνει εντός κλιματικών στόχων. Η κυβέρνηση, παράλληλα, κατασκευάζει πρόσθετες υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει το κενό ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιάζοντας νέες μονάδες που αργότερα θα μπορούν να μετατραπούν, ώστε να χρησιμοποιούν υδρογόνο.

Το υπουργείο Οικονομίας διευκρίνισε ότι οι κλιματικοί στόχοι της Γερμανίας και ειδικότερα ο στόχος να καταργηθεί ο άνθρακας ιδανικά το 2030, αντί για το 2038, δεν επηρεάζονται από την απόφαση. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα αξιολογήσει τις πρόσθετες εκπομπές που θα προκληθούν από την επανενεργοποίηση των εργοστασίων λιγνίτη, προτείνοντας αντισταθμιστικά μέτρα μέχρι το καλοκαίρι. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν τη χώρα να πλησιάσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 65% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v