Τουρκία: Φυλάκιση σε δημοσιογράφο επειδή εξέφρασε «λάθος άποψη»

Καταδικάστηκε για «τρομοκρατική προπαγάνδα» επειδή σε τηλεοπτική εκπομπή είχε σχολιάσει πως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε απομόνωση εδώ και 24 χρόνια ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Τουρκία: Φυλάκιση σε δημοσιογράφο επειδή εξέφρασε «λάθος άποψη»

Αρχισυντάκτης σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών για «τρομοκρατική προπαγάνδα», με αφορμή σχόλια που έκανε για τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όμως δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή αφού αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Ο Μερντάν Γιαναρντάγ, χρονικογράφος και αρχισυντάκτης του αντιπολιτευόμενου καναλιού Tele 1, ήταν υπό κράτηση από τις 27 Ιουνίου, με την κατηγορία ότι έκανε δηλώσεις που ισοδυναμούν με «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «υπεράσπιση εγκληματιών». Σήμερα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον καταδίκασε σε φυλάκιση 2,5 ετών, μετέδωσε το κανάλι, υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος ήταν θύμα «συνωμοσίας».

«Ποτέ δεν έπλεξα το εγκώμιο ούτε έκανα προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης. Το μόνο πράγμα που έκανα στην 50λεπτη εκπομπή ήταν να ασκήσω κριτική στην πολιτική του AKP», του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είπε ο δημοσιογράφος στην απολογία του, σύμφωνα με την πλατφόρμα προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης P24.

Άλλοι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσαν από την τουρκική δικαιοσύνη να βάλει τέλος στην κράτηση του Γιαναρντάγ, που ισοδυναμούσε, κατ’ αυτούς, με «επίθεση σε όλους τους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική».

«Είναι ντροπή για την κυβέρνηση της χώρας μας να παραμένει επί μήνες υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος απλώς και μόνο επειδή εξέφρασε την άποψή του», είπε πριν από την έναρξη της δίκης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δημοσιογράφων Ναζμί Μπιλγκίν.

Στην εκπομπή που στοίχισε τη σύλληψή του, ο Γιαναρντάν αναρωτήθηκε για ποιο λόγο παραμένει από το 1999 στην απομόνωση ο Οτσαλάν, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εκτίει ισόβια κάθειρξη στη φυλακή του Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. «Η απομόνωση την οποία υφίσταται δεν έχει θέση στον νόμο. Πρέπει να αρθεί», είχε δηλώσει τότε.

Ο Γιαναρντάν συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα και την επομένη του ασκήθηκε δίωξη.

Ο Γιαναρντάγ είχε επικρίνει επίσης την πρόταση βουλευτή του AKP που ζητούσε να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία με το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τον κρατάτε όμηρο και διαπραγματεύεστε μαζί του», του είχε απαντήσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v