Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσα δισ. ευρώ κοστίζει η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Με €240 δισ. θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της Ενωσης για χάρη της διεύρυνσης που έρχεται. Ανακατατάξεις σε αγροτικές επιδοτήσεις, πολιτική συνοχής και διαδικασία λήψης αποφάσεων, με νέους χαμένους και κερδισμένους.

Πόσα δισ. ευρώ κοστίζει η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ σημαίνει ότι θα εισρεύσουν ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 186 δισ. ευρώ στη χώρα μέσα σε επτά χρόνια, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα του Συμβουλίου της ΕΕ που είδε το Politico.

Η περαιτέρω διεύρυνση της Ενωσης, ώστε να συμπεριλάβει έξι βαλκανικές χώρες, καθώς και τη Γεωργία και τη Μολδαβία, θα επιβάλει περαιτέρω οικονομικό βάρος 74 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, προστίθεται στο έγγραφο.

Η διεύρυνση πρόκειται να αποτελέσει κύριο σημείο συζήτησης στη συνάντηση των 27 ηγετών αυτή την εβδομάδα στην ισπανική Γρανάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενώ επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Το έγγραφο του Συμβουλίου, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times, αποτελεί την πρώτη επίσημη εκτίμηση για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η μελλοντική διεύρυνση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το σημείωμα περιγράφει ευκαιρίες, όπως μια μεγαλύτερη εσωτερική αγορά και μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Ωστόσο, προειδοποιεί και για «πολύ σημαντικές προκλήσεις» σε θέματα που κυμαίνονται από τον αγροτικό προϋπολογισμό της ΕΕ έως το κράτος δικαίου και την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Η μελλοντική διεύρυνση θα σήμαινε ότι όλες οι σημερινές χώρες της ΕΕ «θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα και να λαμβάνουν λιγότερα». Πολλές από τις χώρες που λαμβάνουν τώρα περισσότερα χρήματα απ' όσα έδωσαν θα γίνουν καθαροί συνεισφέροντες.

Το σημείωμα δεν υπολογίζει το κόστος ξεχωριστά για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά μεγεθύνει τον προβλεπόμενο αντίκτυπο στη γεωργική πολιτική και την πολιτική συνοχής. Όσον αφορά τις γεωργικές επιδοτήσεις, η Ουκρανία θα είναι ο κύριος δικαιούχος, λαμβάνοντας 96,5 δισ. ευρώ σε διάστημα επτά ετών.

Για τη χρηματοδότηση της συνοχής, τα υψηλά επίπεδα σχετικής φτώχειας στις μελλοντικές χώρες της ΕΕ θα σήμαιναν ότι Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβενία, Κύπρος και Μάλτα δεν θα πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για λήψη χρημάτων που αφορούν τη συνοχή.

Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί, ωστόσο, προεκτείνονται μόνο με βάση τους τρέχοντες δημοσιονομικούς κανόνες, αναγνωρίζοντας ότι «θα ήταν σίγουρα απαραίτητες και εκτεταμένες» οι αλλαγές στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι ο μελλοντικός προϋπολογισμός της Ενωσης δεν θα αντιγράψει απλώς τον τρέχοντα, αλλά θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνονται και δαπανώνται τα χρήματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v