Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικροτσίπ: Παραπαίει η βρετανική αντίπαλος της Nvidia

Τα έσοδα της Graphcore βούτηξαν 46%, οι ζημίες διευρύνθηκαν 11% και το προσωπικό ψαλιδίστηκε για τα καλά. Εξαερώνεται ο στόχος να χτυπήσει την αμερικανική Nvidia, εκτός αν μαζέψει αρκετά χρήματα από νέους επενδυτές.

Μικροτσίπ: Παραπαίει η βρετανική αντίπαλος της Nvidia

Η Graphcore, η βρετανική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ που είχε βάλει στόχο να σπάσει την πρωτοκαθεδρία της αμερικανικής Nvidia, ανακοίνωσε ότι χρειάζεται νέα συγκέντρωση χρημάτων για να συνεχίσει να λειτουργεί, μετά τη συσσώρευση ζημιών.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, αναφέρει το Bloomberg. Οι ζημίες προ φόρων διευρύνθηκαν κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 204,6 εκατ. δολάρια, και η Graphcore έκλεισε τη χρονιά με μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις ύψους 157 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία του Μπρίστολ, που ειδικεύεται σε ημιαγωγούς για την εκτέλεση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, έκλεισε επίσης τα γραφεία της σε Νορβηγία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, μειώνοντας τους εργαζομένους της σε 494 στα τέλη του 2022, από 631 έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 46%, κυρίως εξαιτίας απώλειας πωλήσεων στην Κίνα.

Η Graphcore, που ιδρύθηκε το 2016, ήταν μια από τις πιο υποσχόμενες startups της Βρετανίας, συγκεντρώνοντας 222 εκατ. δολάρια σε αποτίμηση 2,8 δισ. δολαρίων πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, οι εξειδικευμένοι ημιαγωγοί της δυσκολεύονται να κερδίσουν την πελατεία, τη στιγμή που η κατά πολύ υπέρτερη ανταγωνιστική Nvidia σημειώνει άλματα χάρη στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία, η οποία διευθύνεται από τον Nigel Toon, απέδωσε στο επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον την υστέρηση στις πωλήσεις υλικού πέρυσι.

Η εταιρεία venture capital Sequoia μηδένισε εξάλλου το μερίδιό της στην Graphcore προ καιρού, ανέφερε η Sunday Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v