Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο: Νέος πονοκέφαλος από τις απεργίες στην Αυστραλία

Απειλούνται οι προμήθειες φυσικού αερίου παγκοσμίως, την ώρα που Ευρώπη και Ασία πλησιάζουν στη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αναμένεται να πιέσουν τις τιμές υψηλότερα.

Φυσικό αέριο: Νέος πονοκέφαλος από τις απεργίες στην Αυστραλία

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Chevron στην Αυστραλία σχεδιάζουν να κάνουν νέες απεργίες, απειλώντας τις παγκόσμιες προμήθειες, την ώρα που η Ευρώπη και η Ασία πλησιάζουν τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης -οι απεργίες αναμένεται να πιέσουν τις τιμές υψηλότερα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα μέλη του συνδικάτου στα εργοστάσια της Chevron, Gorgon και Wheatstone, ψήφισαν να κάνουν νέες απεργίες, αφότου τις ανέστειλαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Offshore Alliance, η οποία εκπροσωπεί τις εργατικές ομάδες. Η απόφαση έρχεται αφού τα συνδικάτα επέκριναν τις προσπάθειες της εταιρείας να οριστικοποιήσει μια συμφωνία για τις αμοιβές και τους όρους.

Τα συνδικάτα θα δώσουν στη Chevron ειδοποίηση επτά εργάσιμων ημερών τη Δευτέρα, δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Η Chevron δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν να ενισχύονται έως και 5,1% -αυτή την ώρα κινούνται ανοδικά κατά 1,3%, στα 36,69 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι νέες απεργίες αυξάνουν και πάλι τον κίνδυνο διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από την Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καυσίμων στον κόσμο, καθώς η εποχική ζήτηση αυξάνεται στο βόρειο ημισφαίριο. Οι τιμές στην Ευρώπη και την Ασία εκτινάχθηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις πιθανών απεργιών.

Αν και η Ευρώπη δεν λαμβάνει σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο απευθείας από την Αυστραλία, είναι ωστόσο ιδιαίτερα ευαίσθητη στους παγκόσμιους κινδύνους εφοδιασμού. Η περιοχή εξαρτάται από το LNG για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών και θα πρέπει να ανταγωνιστεί τους Ασιάτες αγοραστές για τα καύσιμα που μεταφέρονται από δεξαμενόπλοια.

«Από τότε που επιτεύχθηκε αυτή η συμφωνία, η Offshore Alliance συνεργάζεται με τη Chevron για να ολοκληρώσει τη σύνταξη των συμφωνιών», ανέφερε το συνδικάτο. «Ωστόσο, ως μέρος αυτής της διαδικασίας, οι δικηγόροι που ενεργούν για τη Chevron προσπάθησαν να παραιτηθούν από ορισμένες ρήτρες που είχαν διευθετηθεί προηγουμένως».

Οι εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone στη Δυτική Αυστραλία αντιπροσώπευαν περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v