Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Εκρηξη στις αποδόσεις ομολόγων και φόβοι για νέα αύξηση επιτοκίου

Αναταραχή στις αγορές από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που παραμένει δυνατή. Αυξάνουν τα στοιχήματα για μια ακόμα αύξηση επιτοκίου από τη Fed. Που βρίσκουν παρηγοριά.

ΗΠΑ: Εκρηξη στις αποδόσεις ομολόγων και φόβοι για νέα αύξηση επιτοκίου

H πιο καυτή από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ πιθανότατα θα ωθήσει τη Federal Reserve να αυξήσει ξανά τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους εκτιμά το Bloomberg.

"Θα κρατήσει τη Fed πολύ επιφυλακτική και θα ανησυχεί πολύ για τον ανοδικό κίνδυνο", δήλωσε ο Luke Tilley, επικεφαλής οικονομολόγος της Wilmington Trust Corp, "επειδή αυτό παίζει ρόλο στις ανησυχίες τους για μια εκ νέου επιτάχυνση στην οικονομία".

Αξιωματούχοι της Fed με επικεφαλής τον πρόεδρο Jerome Powell προσπαθούν να αποφασίσουν εάν πρέπει να αυξήσουν ξανά το βασικό επιτόκιο δανεισμού τους, αφού το ανέβασαν κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες τους τελευταίους 19 μήνες. Άφησαν το επιτόκιο αμετάβλητο στην τελευταία τους συνάντηση τον Σεπτέμβριο, αν και 12 από τους 19 αξιωματούχους δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μια νέα αύξηση επιτοκίων φέτος, σύμφωνα με τις στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.

Οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους ανέβηκαν στο 56% μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας, από 48%.

Οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει υπερθερμασμένη, συμβάλλοντας στις πιέσεις των τιμών που έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. «Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο ανάπτυξης κάτω της τάσης και κάποια άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Powell στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος οι συνάδελφοί του έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα είναι προσεκτικοί με πρόσθετες κινήσεις καθώς πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου, υποδηλώνοντας κάποια επιφυλακτικότητα.

Κίνδυνος οπισθοδρόμησης

Από την άλλη πλευρά, η άνοδος των πιο μακροπρόθεσμων αποδόσεων μπορεί να κάνει ήδη ένα μέρος της δουλειάς της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG LLP στο Σικάγο.

«Η αγορά ομολόγων κάνει βαριά δουλειά για τη Fed τώρα», είπε. «Τούτου λεχθέντος, η επιτάχυνση της ανάπτυξης δικαιολογεί υψηλότερα επιτόκια και τα γεράκια θα συνεχίσουν να ανησυχούν για την υποχώρηση της προόδου που σημειώθηκε στον πληθωρισμό καθώς θα συναντηθούν τον Νοέμβριο».

Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονται σε άνοδο από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς οι αγορές προσαρμόζονται στο μήνυμα της Fed ότι το σημείο αναφοράς είναι πιθανό να παραμείνει υψηλό για περισσότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Η απόδοση των 30ετών τίτλων του Δημοσίου αυξήθηκε πάνω από το 5% αυτή την εβδομάδα, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Η Fed θα μπορούσε να παρηγορηθεί από κάποια στοιχεία της έκθεσης. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα και κατά 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η μικρότερη ετήσια πρόοδος από τα μέσα του 2021.

«Σίγουρα δείχνει μια ισχυρή αγορά εργασίας, αλλά ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει επιβραδυνθεί», δήλωσε η Kathy Jones, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος του Charles Schwab. «Αυτό αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Είναι μια σκληρή ισορροπία μεταξύ συγκρατημένων πληθωριστικών πιέσεων και ισχυρής ανάπτυξης».

Ενώ η τελευταία έκθεση υποδηλώνει ότι η οικονομική δυναμική παραμένει ισχυρή, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τις εκθέσεις για τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης μιας βασικής έκθεσης τιμών καταναλωτή που αναμένεται στις 12 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v