Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ καλεί για ταχεία ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά μια γεωπολιτική αναγκαιότητα τη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε σήμερα από την αλβανική πρωτεύουσα, τα Τίρανα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ καλεί για ταχεία ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Μπροστά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά μια γεωπολιτική αναγκαιότητα τη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε σήμερα από την αλβανική πρωτεύουσα, τα Τίρανα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η οποία συνάντησε ομολόγους της από τη Σερβία, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία.

«Στο Κίεβο, μπορεί κανείς να αισθανθεί την ανυπομονησία του ουκρανικού λαού για την Ευρώπη. Αυτόν τον ενθουσιασμό μοιράζονται ιδιαίτερα οι νέοι των Δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε η Μπέρμποκ.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η «λογική του όλα ή του τίποτα» στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Αυτές οι χώρες θα πρέπει να ενσωματωθούν οικονομικά στη Δύση ακόμη και πριν γίνουν μέλη της ΕΕ.

Η συνάντηση στα Τίρανα έγινε στο πλαίσιο της αποκαλούμενης Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Γερμανία το 2014, με στόχο την προώθηση και την παροχή συμβουλών στα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v