Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστικό ράλι (και) στην τιμή του φυσικού αερίου

Διαρροή σε αγωγό στη Βαλτική ξύπνησε μνήμες από το σαμποτάζ στους «Nord Stream». Πάνω από τα 43 ευρώ η μεγαβατώρα, με το βλέμμα και στην Αυστραλία.

Αιφνιδιαστικό ράλι (και) στην τιμή του φυσικού αερίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ευρώπης εκτινάχθηκαν μετά την ανακάλυψη διαρροής σε αγωγό στην περιοχή της Βαλτικής, γεγονός που πυροδότησε ανησυχίες ότι το συμβάν θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream πριν από ένα περίπου χρόνο.

Ο δείκτης αναφοράς στην Ολλανδία αυξήθηκε αρχικά σήμερα Δευτέρα έως 8,3%, σε πάνω από 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αγγίζοντας στη συνέχεια το +14%, σε τιμή που ξεπέρασε τα 43 ευρώ/μεγαβατώρα. Μια ύποπτη διαρροή εντοπίστηκε τη νύχτα της Κυριακής σε υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει τα δίκτυα της Φινλανδίας και της Εσθονίας, την οποία οι φορείς εκμετάλλευσης έκλεισαν κατά τη διερεύνηση του θέματος, σημειώνει το Bloomberg.

Ενώ το τρέχον περιστατικό φαίνεται περιορισμένο προς το παρόν, έρχεται ακριβώς τη στιγμή που το βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει στον χειμώνα, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε διακοπές στην παροχή. Τα ενεργειακά δίκτυα έχουν τεθεί σε υψηλό συναγερμό μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream της Ρωσίας προς τη Γερμανία πέρυσι, οι οποίοι ήταν επίσης στη Βαλτική Θάλασσα.

Επιπλέον, το φυσικό αέριο επηρεάστηκε και από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που οδήγησαν σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Παραμένει επίσης η αβεβαιότητα για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Νέος γύρος απεργιών στις μονάδες LNG της Chevron στην Αυστραλία

H Chevron είναι με νέο κύμπα απεργιών στις δύο εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Δυτική Αυστραλία από την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν συνδικάτα σε επίσημη ειδοποίηση προς τον ενεργειακό κολοσσό τη Δευτέρα, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τις αμοιβές των εργαζομένων.

Όπως μεταδίδε το Bloomberg, η ειδοποίηση για τη διενέργεια απεργίας στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone της Chevron, οι οποίες είναι υπεύθυνες για περίπου το 6% της παγκόσμιας παραγωγής LNG, κατατέθηκε από τo σωματείο Offshore Alliance, σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνασπισμού δύο συνδικάτων που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η Chevron δεν επιβεβαίωσε τη λήψη της ειδοποίησης.

Η Offshore Alliance είχε διακόψει τις απεργίες στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά την επίτευξη συμφωνίας με τη διαμεσολάβηση του διαιτητικού δικαστηρίου της Αυστραλίας για την επίλυση εργατικών δαιφορών, αλλά τα συνδικάτα δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Chevron είχε αθετήσει τη συμφωνία.

Αν δεν σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, τα συνδικάτα θα είναι ελεύθερα να ξεκινήσουν εκ νέου απεργιακές κινητοποιήσεις σε επτά εργάσιμες ημέρες, από την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του συνδικάτου.

Διακόπτει την παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Ταμάρ το Ισραήλ

Το Ισραήλ διέταξε το κλείσιμο ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Chevron, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας μετά την έκρηξη βίας το Σαββατοκύριακο.

«Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια του προσωπικού μας, των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, του περιβάλλοντος και των εγκαταστάσεων μας», ανέφερε η Chevron σε δήλωση που εστάλη μέσω email. Η εταιρεία εξακολουθεί να προμηθεύει πελάτες στο Ισραήλ και στην περιοχή από ένα άλλο μεγάλο έργο που ονομάζεται Λεβιάθαν, τόνισε η Chevron.

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει μεταμορφώσει την οικονομία και την έχει μετατρέψει σε εξαγωγέα καυσίμων. Μέρος των προμηθειών πηγαίνει στην Αίγυπτο, η οποία με τη σειρά της τις στέλνει προς την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις στις ροές των ρωσικών αγωγών.

Τον Αύγουστο, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο από την Ταμάρ στην Αίγυπτο, καθώς εξομαλύνονταν οι σχέσεις με τη γείτονά του. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά τίθενται εν αμφιβόλω, μετά την αναζοπύρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Το υπεράκτιο πεδίο Ταμάρ βρίσκεται 24 χιλιόμετρα (14,9 μίλια) δυτικά της Ασκελόν, η οποία βρίσκεται βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Το αέριο παράγεται από έξι πηγάδια, με παραγωγή από το καθένα από περίπου 7,1 έως 8,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Chevron.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v