Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νετανιάχου: Ηθελαν πόλεμο και θα τον έχουν, ISIS είναι η Χαμάς

Πρωτοφανής σε αριθμό (300.000) κλήση εφέδρων ενόψει της ισραηλινής επίθεσης. Είχαν ενημερώσει έγκαιρα οι Αιγύπτιοι, υποστηρίζει ο Τύπος. Σε απόλυτο αποκλεισμό η Γάζα, χωρίς νερό, φαγητό, ρεύμα. Κάλεσμα για "κυβέρνηση εθνικής ενότητας" από Νετανιάχου. Παράθυρο για διαπραγματεύσεις από Χαμάς.

Νετανιάχου: Ηθελαν πόλεμο και θα τον έχουν, ISIS είναι η Χαμάς

Το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα κατά της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς σε «απόλυτο αποκλεισμό», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής τροφίμων και καυσίμων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, περιγράφοντας αυτό ως μέτρο ως μέρος μιας μάχης ενάντια σε «τερατόμορφους ανθρώπους».

Ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε στη συνέχεια πως έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, όπου έχει διακοπεί ήδη η ηλεκτροδότηση από την Κυριακή. «Αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτησή του.

Νετανιάχου: Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε απόψε κάλεσμα στην αντιπολίτευση για συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», υπενθυμίζοντας τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967).

Χαρακτηρίζοντας την ενότητα «ύψιστο καθήκον», είπε πως «ο λαός είναι ενωμένος και οι ηγέτες πρέπει επίσης να είναι ενωμένοι». «Καλώ τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν άμεσα κυβέρνηση εθνικής ενότητας», τόνισε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Οι θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ αντικατοπτρίζουν εκείνες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επεσήμανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, περιγράφοντας εκτελέσεις γυναικόπαιδων σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ποια είναι η Χαμάς. Τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει. Η Χαμάς είναι Ισλαμικό Κράτος. Και θα την νικήσουμε όπως ο πεφωτισμένος κόσμος νίκησε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτός ο απαίσιος εχθρός ήθελε πόλεμο και πόλεμο θα έχει», διεμήνυσε.

Διαβεβαίωσε πως όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ». Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει «για πολλές γενιές», υποστήριξε.

Καταλήγοντας, διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet) ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τι είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στους δημάρχους

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας "θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή", δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε σε δημάρχους μεθοριακών πόλεων του νότιου Ισραήλ που επλήγησαν από την επίθεση η οποία ξεκίνησε προχθές, Σάββατο, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

"Είμαστε ήδη στην καρδιά της εκστρατείας αλλά δεν είναι παρά μόνο η αρχή", δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια της συνάντησης, προσθέτοντας πως "θα τους «κινήσουμε» με τη δύναμη, πολύ δύναμη".

 «Ανακτήσαμε τον έλεγχο»

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό- ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, το Σάββατο, ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεθοριακών χωριών και πόλεων στις οποίες είχαν διεισδύσει Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι ο στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτές τις περιοχές, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς κάποιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί. «Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έρευνες σε όλες τις κοινότητες και εκκαθαρίζουμε την περιοχή», εξήγησε.

Νωρίτερα αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού είχαν επισημάνει ότι επικεντρώνονται αρχικά στην αποκατάσταση της ασφάλειας στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, προτού περάσουν στην αντεπίθεση στη Γάζα. Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι από το Σάββατο έχουν κληθεί 300.000 έφεδροι, ένας αριθμός που υποδηλώνει ότι γίνονται προετοιμασίες για ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. «Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε καλέσει τόσους πολλούς εφέδρους», υπογράμμισε. «Περνάμε στην επίθεση».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους 73 μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει εκατοντάδες ένοπλους Παλαιστίνιους.

Σειρήνες και εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ήχησαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ και γρήγορα ακολούθησαν αρκετές εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στην πόλη. Οι σειρήνες ήχησαν γύρω στο μεσημέρι (12:00 ώρα Ελλάδος).

Οι σειρήνες αυτές είχαν ακουστεί στην παλιά πόλη το Σάββατο, την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, και ρουκέτες είχαν τότε αναχαιτιστεί από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα. Χθες δεν ακούστηκαν σειρήνες.

Ανοιχτή στον διάλογο δηλώνει η Χαμάς

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ, έχοντας «πετύχει τους στόχους της», γράφει το Reuters.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε «κάθε είδους πολιτικό διάλογο» ή «κάτι τέτοιο», όταν ρωτήθηκε εάν η ισλαμιστική ομάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στους Ισραηλινούς αιχμαλώτους περιλαμβάνονται ορισμένοι με διπλή υπηκοότητα, μη εξαιρουμένης της ρωσικής και της κινεζικής, γράφει το Reuters.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Νωρίτερα, ωστόσο, «καμία διαπραγμάτευση» δεν είναι εφικτή προς το παρόν με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της Χαμάς, από την Ντόχα του Κατάρ.

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και η αντίσταση, υπό τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (το ένοπλο τμήμα της Χαμάς), συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού μας, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των ομήρων ή άλλα θέματα» με το Ισραήλ, είπε ο Χόσαμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

«Η αποστολή μας συνίσταται πλέον στο να εμποδίσουμε τον κατακτητή να συνεχίσει να διαπράττει σφαγές σε βάρος του λαού μας στη Γάζα, όπου στοχοθετούνται ευθέως κατοικίες πολιτών», πρόσθεσε.

Κατάρ: «Παζάρια» για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, είπε μια πηγή στο Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξάγει το Κατάρ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ από το βράδυ του Σαββάτου, "εξελίσσονται θετικά" σύμφωνα με την πηγή, που έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους.

Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική πρόοδο.

Το Κατάρ βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους της Χαμάς στην Ντόχα και στη Γάζα, είπε η πηγή, από το Σάββατο που η ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ σκοτώνοντας περισσότερους από 700 Ισραηλινούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες ομήρους.

Ισραηλινός Tύπος: Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει για την επίθεση

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ 10 μέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αδιαφόρησε, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet).

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αμπάς Κάμελ ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι κάτι «ασυνήθιστο» και «τρομερό» προετοιμάζεται στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ο Νετανιάχου αγνόησε την προειδοποίηση και υποβάθμισε την απειλή, προς έκπληξη του επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, υπογραμμίζει το Ynet.

Επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές, το Ynet μεταδίδει πως ο Νετανιάχου απάντησε στον Κάμελ πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στην παρούσα φάση έχουν επικεντρώσει τις επιχειρήσεις τους στην καταπολέμηση εξτρεμιστικών πυρήνων στη Δυτική Όχθη, που θεωρούνται υπεύθυνοι για πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος. Παράλληλα, Ισραηλινοί στρατηγοί διαβεβαίωναν πως η κατάσταση γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας είναι «υπό πλήρη έλεγχο».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth.

με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v