Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβολείς στην πολιτική συνοχής, εβδομάδα δήμων και περιφερειών ΕΕ

Συζήτηση για τον "καίριο ρόλο που έχει διαδραματίσει η πολιτική συνοχής στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και στην παροχή βοήθειας στα άτομα που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία".

Προβολείς στην πολιτική συνοχής, εβδομάδα δήμων και περιφερειών ΕΕ

Στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της 21ης ευρωπαϊκής εβδομάδας των δήμων και των περιφερειών, η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, και ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, κ. Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, συναντήθηκαν για να υπογραμμίσουν τον καίριο ρόλο που έχει διαδραματίσει η πολιτική συνοχής στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και στην παροχή βοήθειας στα άτομα που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και στους λαούς και τις περιφέρειες που τους υποδέχθηκαν.

Χάρη στην πρωτοβουλία «Στήριξη οικονομικά προσιτής ενέργειας» (SAFE), τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να βοηθήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τα ευάλωτα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας. Περισσότερα από 725 εκατ. ευρώ από κονδύλια της πολιτικής συνοχής έχουν ήδη προγραμματιστεί και επαναπρογραμματιστεί για τον σκοπό αυτό.

Καθώς συνεχίζεται η υλοποίηση σχεδίων σε άλλα κράτη μέλη, η συνολική αξία των μέτρων της πρωτοβουλίας SAFE θα μπορούσε να ανέλθει σε έως και 4 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των κονδυλίων της δράσης συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE), τα οποία ανέρχονται σε έως και 17 δισ. ευρώ, τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής κινητοποιήσει περίπου 1,3 δισ. ευρώ για τη φιλοξενία, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση, την απασχόληση, τη σχολική εκπαίδευση και την ιατρική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των προσφύγων.

Οι δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει η δράση CARE θα συνεχιστούν κατά την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027 και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προκαταβολές ύψους 5 % για μεγαλύτερη ρευστότητα και συγχρηματοδότηση των μέτρων από την ΕΕ στο 100 %, γεγονός που θα διευκολύνει την ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών έως τις 30 Ιουνίου 2024. Τουλάχιστον το 30% των δαπανών που επωφελούνται από τα μέτρα αυτά πρέπει να διατεθεί σε δράσεις που αναπτύσσουν οι τοπικές αρχές και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Παραδείγματα αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ουκρανία

  • Στην Πολωνία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και η δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) υποστήριξαν τη δημιουργία 10 χωριστών κατοικιών στην πόλη Ζάμοστς κοντά στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας. Ένα κτίριο προσαρμόστηκε για να προσφέρει κατάλληλη στέγαση σε άτομα που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση (κυρίως γυναίκες με παιδιά).
  • Στη Γερμανία χρησιμοποιήθηκαν 15 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για προγράμματα στήριξης των προσφύγων στην Κάτω Σαξονία. Η δράση CARE χρηματοδότησε μαθήματα γερμανικής γλώσσας για πρόσφυγες, τα οποία συνέβαλαν στην κοινωνική ένταξη και στην προετοιμασία των συμμετεχόντων για ευκαιρίες κατάρτισης, σπουδές και εργασία.

Παραδείγματα στήριξης της ΕΕ προς ΜΜΕ και ευάλωτα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας

  • Η Σλοβακία έχει ήδη χρησιμοποιήσει χρηματοδότηση από την πολιτική συνοχής ύψους άνω των 650 εκατ. ευρώ για να συμπληρώσει το εθνικό της καθεστώς ενεργειακής στήριξης, το οποίο βοηθάει τα ευάλωτα νοικοκυριά να πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Ορισμένα σκέλη του εν λόγω καθεστώτος αντισταθμίζουν την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και του κόστους θέρμανσης των νοικοκυριών και περιλαμβάνουν ειδική αντιστάθμιση της τιμής της ενέργειας για τους μικρούς πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • Η Βουλγαρία έχει ήδη διαθέσει 24,3 εκατ. ευρώ από κονδύλια της πολιτικής συνοχής για μέτρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SAFE με σκοπό τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
  • Η Ρουμανία έχει μεταφέρει κονδύλια από το ΕΚΤ ύψους άνω των50 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v