ΔΝΤ: H παγκόσμια οικονομία κουτσαίνει, δεν κάνει σπριντ

Εχει ωστόσο δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, δεδομένων των επιπτώσεων της Covid-19, του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τι προβλέπει για φέτος και του χρόνου.

ΔΝΤ: H παγκόσμια οικονομία κουτσαίνει, δεν κάνει σπριντ

Η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει «αξιοσημείωτη» ανθεκτικότητα, δεδομένων των επιπτώσεων του Covid-19, του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού, αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία του Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική. 

Το Ταμείο προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% για το επόμενο έτος, μειωμένη κατά 0,1% από τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον Ιούλιο και κάτω από τον μέσο όρο του 3,8% των δύο δεκαετιών πριν από την πανδημία. Η πρόβλεψή του για το 2023 παραμένει αμετάβλητη στο 3%.

 

Ο Pierre-Olivier Gourinchas, οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian:

«Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει αργά από τα χτυπήματα της πανδημίας, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κρίση κόστους ζωής. Εκ των υστέρων, η ανθεκτικότητα ήταν αξιοσημείωτη.

Παρά τη διαταραχή στις αγορές ενέργειας και τροφίμων που προκλήθηκε από τον πόλεμο και την άνευ προηγουμένου αυστηροποίηση των παγκόσμιων νομισματικών συνθηκών για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών, η παγκόσμια οικονομία έχει επιβραδυνθεί, αλλά δεν έχει σταματήσει. Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει αργή και άνιση, με αυξανόμενες παγκόσμιες αποκλίσεις. Η παγκόσμια οικονομία κουτσαίνει, δεν κάνει σπριντ».

Υψηλότερα από τους στόχους ο πληθωρισμός

Το ΔΝΤ ενίσχυσε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή σε όλο τον κόσμο στο 5,8% για το επόμενο έτος, από 5,2% που είχε εκτιμήσει πριν από τρεις μήνες. 

Στις περισσότερες χώρες, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τους στόχους  μέχρι το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v