Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόφι Ιν'τ Βελντ: Το σκάνδαλο υποκλοπών έχει κυβερνητικά αποτυπώματα

Πάνω από 90 άτομα δέχθηκαν επίθεση, μεταξύ των οποίων και πολλοί πολιτικοί που επικρίνουν τον Κ. Μητσοτάκη. Ακόμη και ελλείψει αποδείξεων, πώς μπήκε το Predator, αν το σύστημα δεν αγοράστηκε από την κυβέρνηση;», διερωτάται η εισηγήτριας της Επιτροπής PEGA.

Σόφι Ιντ Βελντ: Το σκάνδαλο υποκλοπών έχει κυβερνητικά αποτυπώματα

Το περιοδικό Spiegel φιλοξενεί συνέντευξη της Σόφι Ιν'τ Βελντ, εισηγήτριας της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει τη χρήση του λογισμικού Pegasus και ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όπως εξηγεί η Ολλανδή πολιτικός, «σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. οι εκτεταμένες πρακτικές παρακολούθησης χρησιμοποιούνται και όταν ισχυροί άνθρωποι αισθάνονται ότι απειλούνται. Στην Ελλάδα η διαφθορά θεωρείται στα μάτια ορισμένων ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Στην Πολωνία ή την Ουγγαρία, από την άλλη πλευρά, η εθνική ασφάλεια θεωρείται ότι κινδυνεύει εάν ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης πολεμά την κυβέρνηση. Έτσι, η έννοια της εθνικής ασφάλειας είναι τελείως ασαφής, με αυτήν μπορεί να δικαιολογηθεί οτιδήποτε. Με αυτό το πρόσχημα, οι κυβερνήσεις ή οι ιδιώτες μπορούν απλώς να κατασκοπεύουν εάν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία».

Όσον αφορά τις δυνατότητες παρέμβασης της δικαιοσύνης, η εισηγήτριας της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου απαντά πως «σε χώρες όπως η Πολωνία, η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. […] Και σε χώρες όπως η Ελλάδα ο ειδικός εισαγγελέας εμπλέκεται σε κάποιο βαθμό στο έργο των μυστικών υπηρεσιών και στην πραγματικότητα υποτίθεται ότι απλώς εγκρίνει στα αιτήματά τους. Έτσι, οι δικηγόροι, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται συστηματικά.

Επιπλέον, το δικαστικό σώμα συχνά δεν έχει ιδέα για την τεχνολογία αυτή ή τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε αυτή να χρησιμοποιηθεί. Γι' αυτό και είναι ανόητο να θεωρούμε ότι υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος αυτών των τεχνολογικών μέσων στην Ευρώπη».

Αν και η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται ότι αγόρασε και χρησιμοποίησε το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, η Ιν'τ Βελντ εκτιμά πως «το σκάνδαλο φέρει σαφώς τα δακτυλικά αποτυπώματα της Αθήνας. Λίγο αφ' ότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να θέσει τις μυστικές υπηρεσίες υπό την εξουσία του και διόρισε τον ανιψιό του σε ανώτατο αξίωμα.

Πάνω από 90 άτομα δέχθηκαν επίθεση με το Predator, μεταξύ των οποίων και πολλοί πολιτικοί που επικρίνουν τον Κ. Μητσοτάκη. Ακόμη και ελλείψει τελικών αποδείξεων, πού είναι η ευρωπαϊκή κατακραυγή; Πώς μπήκε το Predator στην Ελλάδα, αν το σύστημα δεν αγοράστηκε από την κυβέρνηση;», διερωτάται η Ολλανδή πολιτικός.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v