Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα για δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου Φινλανδίας-Εσθονίας

Υπό εξέταση η διαρροή στον Balticconnector, που θυμίζει την υπόθεση Nord Stream και ανεβάζει τις τιμές. Λιγοστά διαθέσιμα στοιχεία κι αυτή τη φορά. Πόσο επηρεάζεται η ενεργειακή επάρκεια.

Ερευνα για δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου Φινλανδίας-Εσθονίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τη διαρροή σε υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, βάσει υπόθεσης ότι επρόκειτο για σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Δεν υπάρχουν ακόμη τελικά συμπεράσματα, ενώ αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 10%

Μια «ασυνήθιστη» πτώση της πίεσης στον αγωγό ώθησε τους φορείς εκμετάλλευσης να σταματήσουν τις ροές νωρίς την Κυριακή, με τις γειτονικές χώρες να ξεκινούν επιθεώρηση.

Η διαρροή ήταν στα φινλανδικά ύδατα, σύμφωνα με την πηγή. Ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές πιθανώς σκοπίμως, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της φινλανδικής κυβέρνησης.

 Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο είπε ότι η διαρροή προκλήθηκε από «εξωτερική πηγή», αρνούμενος να εικάσει ποιος μπορεί να ευθύνεται. «Θα αυξήσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού μας», δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού συνομίλησε με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ μοιράζεται πληροφορίες και είναι έτοιμο να υποστηρίξει τους ενδιαφερόμενους συμμάχους.

 

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία τον Μάιο του 2022, περίπου μια εβδομάδα αφότου το Ελσίνκι δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Φινλανδία επίσης είχε αρνηθεί να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια και αργότερα αποφάσισε να σταματήσει εντελώς την αγορά ρωσικών καυσίμων. Η Φινλανδία έχει πλέον ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία.

Η διαρροή στη διασύνδεση φυσικού αερίου αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την ευπάθεια της υποθαλάσσιας υποδομής, μετά τις εκρήξεις στους παραπλήσιους αγωγούς Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας πέρυσι.

Μετά απ' αυτές τις επιθέσεις, τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν αυξήσει τις παρακολουθήσεις με δορυφόρους, αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια, ενώ οι υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα θεωρούνται από τις πιο ευαίσθητες.

Ο αγωγός Balticconnector τέθηκε σε χρήση μόλις πριν από τρία χρόνια, ώστε να βοηθήσει στην ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου στην περιοχή, δίνοντας στη Φινλανδία και στα κράτη της Βαλτικής μεγαλύτερη εφοδιαστική ευελιξία.

Ενώ τα κράτη της Βαλτικής και η Φινλανδία είχαν μειώσει την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο ακόμη και πριν κόψουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, εντούτοις εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, κυρίως από τις ΗΠΑ. Ο εν λόγω αγωγός συνδέει τον νέο τερματικό σταθμό LNG στη Φινλανδία με την Εσθονία, ενώ παρόμοιοι πλωτοί τερματικοί σταθμοί δημιουργήθηκαν πέρυσι σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.

Ο αγωγός μεταξύ της φινλανδικής πόλης Inkoo και της εσθονικής Paldiski διασχίζει τον Φινλανδικό Κόλπο.

Οι δύο κρατικές εταιρείες διαχείρισης του συστήματος φυσικού αερίου Elering και Gasgrid δήλωσαν ότι δεν αναμένουν ελλείψεις ακόμη κι αν ο αγωγός παραμείνει εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Φινλανδία μίσθωσε πέρυσι μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) για να λαμβάνει LNG. Το σκάφος Exemplar FSRU, που βρίσκεται στο Inkoo, προμηθεύει αέριο την Εσθονία μέσω του Balticconnector.

«Δεν είναι μεγάλη υπόθεση για την Εσθονία και τη Λετονία, επειδή μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου τους αποθηκεύεται σε λετονικές αποθήκες, αλλά οι Φινλανδοί δεν θα μπορούν να πάρουν το αέριό τους από τη Λετονία», δήλωσε πηγή στο Reuters.

Η Φινλανδία έχει έναν δεύτερο τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG στη Hamina και «η συνέχεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι εξασφαλισμένη την ερχόμενη χειμερινή περίοδο», ανέφερε ο εθνικός φορέας Gasgrid.

Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Elisa ανέφερε ξεχωριστά ότι το κατεστραμμένο καλώδιο χρησιμοποιούνταν κυρίως για εφεδρικούς σκοπούς και ότι οι υπηρεσίες της εταιρείας δεν έχουν διακοπεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v