Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργεντινή: Εσπασε το φράγμα των 1.000 πέσος ανά δολάριο στη μαύρη αγορά

Πολλαπλασιάζεται ο ρυθμός κατακρήμνισης του εθνικού νομίσματος και ενεργοποιείται ο φόβος των πολιτών ενόψει εκλογών. Οι επιλογές των υποψηφίων επιδεινώνουν τα πράγματα, ενώ ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 120%.

Αργεντινή: Εσπασε το φράγμα των 1.000 πέσος ανά δολάριο στη μαύρη αγορά

Η συναλλαγματική ισοτιμία στη μαύρη αγορά της Αργεντινής έφτασε στο ρεκόρ των 1.040 πέσος ανά δολάριο, συνεχίζοντας το απότομο selloff καθώς οι Αργεντινοί σπεύδουν να αγοράσουν δολάρια πριν από τις προεδρικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου.

Το επιτόκιο του επονομαζόμενου «γαλάζιου δολαρίου» ήταν σχεδόν στο μισό τον περασμένο Ιούλιο, καταδεικνύοντας τον πανικό που κυριεύει τις αγορές και τον πληθυσμό καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται πάνω από 120%. Παράλληλα, ο αμφιλεγόμενος πολιτικός Χαβιέρ Μιλέι, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζει την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος με το αμερικανικό δολάριο.

Ακόμη και πριν από μια εβδομάδα, η παράνομη ισοτιμία βρισκόταν στα 800 πέσος ανά δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία που παρακολουθούσαν οι ιστότοποι DolarHoy.com και Ambito. 

Τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα δημοσιευτούν την Πέμπτη, με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg να προβλέπουν ετήσιο ρυθμό 135%, που θα ήταν ο ταχύτερος από την έξοδο της Αργεντινής από τον υπερπληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τη Δευτέρα, ο Μιλέι συνέστησε ανοιχτά στους Αργεντινούς να σταματήσουν να αποταμιεύουν σε πέσος, προκαλώντας κριτική απ' όλο το πολιτικό και οικονομικό φάσμα ότι ενεργοποιεί αντανακλαστικά φόβου των πολιτών.

Ο υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα από την άλλη, επίσης υποψήφιος για την προεδρία, τυπώνει χρήμα για να χρηματοδοτήσει τις κρατικές δαπάνες σε μια προσπάθεια να κερδίσει περισσότερες ψήφους, μέτρα που πιθανότατα θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό στο μέλλον.

Η Αργεντινή έχει μια πολύπλοκη ποικιλία συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ της επίσημης ισοτιμίας, που έχει παγώσει η κυβέρνηση στα 350 πέσος ανά δολάριο, και μιας σειράς παράλληλων ή σιωπηρών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η μαύρη αγορά είναι πολύ διαδεδομένη στη χώρα της Νότιας Αμερικής και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για συναλλαγές με μετρητά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v