Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Οι τράπεζες θα δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Το ΔΝΤ προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να εντείνουν τον έλεγχο των απειλών από τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου κόστους δανεισμού δημιουργεί «αυξημένους κινδύνους» στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Όταν βλέπετε μεγάλες κινήσεις που είναι πολύ γρήγορες, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προκληθεί αστάθεια, επειδή οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να επανατοποθετηθούν και υπάρχουν αυτοί οι επιταχυντές στο σύστημα που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν», δήλωσε στους Financial Times ο Τομπίας Άντριαν, διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του Ταμείου.

«Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα επικρατήσει ηρεμία, αλλά σίγουρα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος [τώρα]» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,8%, αγγίζοντας υψηλά 16 ετών.  Η απόδοση του 30ετούς υπερέβη το 5%. 

Ο Άντριαν εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την έκθεση των τραπεζών στις υψηλές αποδόσεις, ειδικά εκείνων που επλήγησαν σκληρά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα φέτος. Ενώ το πρόσφατο sell-off δεν είχε ακόμη μεταφραστεί σε σημαντικά μεγαλύτερα spreads, αυτό «φυσικά θα μπορούσε να προκληθεί κάποια στιγμή», υπογράμμισε.

«Θα υπάρχουν όλο και περισσότερες πιέσεις στις τράπεζες», είπε.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v