Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισε το mega deal της Exxon Mobil για εξαγορά της Pioneer

Στα 59,5 δισ. δολάρια η συμφωνία ή $253 ανά μετοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρική εξαγορά παγκοσμίως φέτος και τη μεγαλύτερη της Exxon από τη συγχώνευσή της με τη Mobil το 1999.

Εκλεισε το mega deal της Exxon Mobil για εξαγορά της Pioneer

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνίστρια εταιρεία γεωτρήσεων σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources έναντι 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια συμφωνία μέσω μετοχών ή 253 δολάρια ανά μετοχή.

Σε αυτό το μέγεθος, η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως φέτος, ξεπερνώντας την εξαγορά ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer της εταιρείας παραγωγής φαρμάκων κατά του καρκίνου Seagen, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο. 

Είναι επίσης η μεγαλύτερη εξαγορά της Exxon από τη συγχώνευσή της με τη Mobil το 1999 και κάνει τον ενεργειακό γίγαντα, τον κορυφαίο παραγωγό στην πιο παραγωγική περιοχή πετρελαίου των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το CNBC, ως μέρος της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Pioneer θα λάβουν 2,3234 μετοχές της Exxon για κάθε μετοχή της Pioneer που κατέχουν. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2024, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

Οι μετοχές της Pioneer ενισχύονται περίπου 1% στην προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ της Exxon υποχωρούν 1,5%.

«Οι συνδυασμένες δυνατότητες των δύο εταιρειών μας θα προσφέρουν μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί να κάνει κάθε εταιρεία σε αυτόνομη βάση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Ντάρεν Γουντς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v