Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Παράνομη η αύξηση ελλειμμάτων λέει το κόμμα του Ρέντσι

Η κυβέρνηση Μελόνι αύξησε τον περασμένο μήνα τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2024 στο 4,3%. Με «μπλόκο» απειλεί το κεντρώο κόμμα Italia Viva του Ματέο Ρέντσι.

Ιταλία: Παράνομη η αύξηση ελλειμμάτων λέει το κόμμα του Ρέντσι

To ιταλικό κεντρώο κόμμα Italia Viva με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι δήλωσε την Τετάρτη ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο για να κρίνει παράνομη την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα  για το 2024.

Το προσχέδιο του προυπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα αύξησε τον στόχο του ελλείμματος του επόμενου έτους στο 4,3% του ΑΕΠ από 3,7% και προβλέπει την επιστροφή του κάτω από το ανώτατο όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο το 2026, χωρίς ουσιαστικά καμία μείωση του χρέους κατά την ίδια περίοδο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Λουίτζι Μαρατίν, οικονομολόγος και νομοθέτης του κόμματος του Ρέντσι, υποστήριξε στο κοινοβούλιο ότι το σχέδιο αψηφά τη συνταγματική απαίτηση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εκτός και εάν υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις.

Ο Μαρατίν τόνισε ότι η κυβέρνηση της Μελόνι διεύρυνε το έλλειμμα, παρόλο που προέβλεψε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σχετικά σταθερή για τα δεδομένα της Ιταλίας και πάνω από τον λεγόμενο «δυνητικό» ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

Ως εκ τούτου, η κίνηση ήταν αντίθετη με το νόμο, υπογράμμισε.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας δικαιολόγησε την αύξηση του ελλείμματος υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία για τη στήριξη των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και για τη στήριξη της οικονομίας ενόψει των διεθνών «αντίθετων ανέμων».

Απαντώντας στον Μαρατίν, ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι είπε την Τετάρτη ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν κατάλληλη δεδομένου του πλήγματος που έχει δεχθεί η οικονομία από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η κυβέρνηση έπραξε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα», τόνισε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v