Aβεβαιότητα στη Fed για το οικονομικό outlook

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συμφώνησαν ότι το αβέβαιο outlook στηρίζει την υπόθεση για προσεκτικές κινήσεις στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, τονίζεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου.

Aβεβαιότητα στη Fed για το οικονομικό outlook

Η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας να αξιολογηθεί η κατάσταση των χρηματοοικονομικών αγορών, των πιθανών σοκ στο πετρέλαιο και του αντίκτυπου των απεργιών, οδήγησε τη Fed να υιοθετήσει μια προσεκτική στάση στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

«Η μεγάλη πλειονότητα των αξιωματούχων συνέχισαν να θεωρούν εξαιρετικά αβέβαιο το μελλοντικό μονοπάτι της αμερικανικής οικονομίας» αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν σήμερα. 

Η μεταβλητότητα των δεδομένων για την οικονομία και οι αναθεωρήσεις προγενέστερων στοιχείων αποτελούν ένα από τα προβλήματα στην αξιολόγηση της οικονομίας, σημειώνεται στα πρακτικά, όπως και στον καθορισμό του ουδέτερου επιτοκίου, τον αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων και τον βαθμό στον οποίο η σύσφιξη της πίστωσης θα περιορίσει τον δανεισμό και τις δαπάνες των επιχειρήσεων. 

Όλα τα παραπάνω, τονίζεται στα πρακτικά, θεωρήθηκε ότι «στηρίζουν την υπόθεση ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα στον καθορισμό της επιπρόσθετης νομισματικής σύσφιξης που μπορεί να είναι απαραίτητη». 

Όλοι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλά για «κάποιο διάστημα» για να οδηγηθεί χαμηλότερα ο πληθωρισμός, με αρκετούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η επικοινωνία της κεντρικής τράπεζας πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο πόσο καιρό θα μείνουν υψηλά τα επιτόκια και όχι στο αν θα γίνουν περαιτέρω αυξήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v