Τα λιγότερα παιδιά από το 1949 γεννήθηκαν πέρυσι στην Κίνα

Βουτιά 10% για τις γεννήσεις, με μόλις 9,56 εκατομμύρια το 2022. Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε επίσης πέρυσι για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, πέφτοντας στα 1,41 δισεκατομμύρια άτομα. Η Κίνα θα γεράσει προτού πλουτίσει, λένε οι δημογράφοι.

Τα λιγότερα παιδιά από το 1949 γεννήθηκαν πέρυσι στην Κίνα

Κατά 10% μειώθηκε ο αριθμός των γεννήσεων στην Κίνα πέρυσι, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο που έχει καταγραφεί - μια πτώση που έρχεται παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τους γονείς και εν μέσω αυξανόμενου συναγερμού για δημογραφική ανισορροπία στη χώρα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Κίνα είχε μόλις 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις το 2022, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Ήταν οι πιο λίγες, από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1949.

Το υψηλό κόστος της παιδικής μέριμνας και της εκπαίδευσης, η αυξανόμενη ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια, καθώς και οι διακρίσεις λόγω φύλου συνέβαλαν στην αποτροπή πολλών νεαρών ζευγαριών από το να κάνουν περισσότερα από ένα παιδιά ή ακόμα και να κάνουν παιδιά.

Πέρυσι, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε επίσης για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, πέφτοντας στα 1,41 δισεκατομμύρια άτομα.

Αυτό έκανε τους εγχώριους δημογράφους να υποστηρίζουν ότι η Κίνα θα γεράσει προτού πλουτίσει, επιβραδύνοντας την οικονομία καθώς μειώνονται τα έσοδα και το δημόσιο χρέος αυξάνεται, λόγω των αυξανόμενων δαπανών υγείας και πρόνοιας.

Μεγάλο μέρος της δημογραφικής ύφεσης είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής για ένα παιδί της Κίνας που επιβλήθηκε μεταξύ 1980 και 2015, αν και η εγκατάλειψη αυτής της πολιτικής έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Σχεδόν το 40% των Κινέζων νεογνών πέρυσι ήταν το δεύτερο παιδί ενός παντρεμένου ζευγαριού, ενώ το 15% ήταν από οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Για να τονώσει το ποσοστό γεννήσεων της χώρας, το Πεκίνο έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, όπως προσπάθειες για αύξηση της φροντίδας των παιδιών καθώς και οικονομικά κίνητρα, και ο Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ τον Μάιο προήδρευσε σε μια συνάντηση για να μελετήσει το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v