ΕΕ: Η σειρά του TikTok να δώσει εξηγήσεις για τα βίντεο της βίας

Μετά τις προειδοποιήσεις σε Μασκ και Χ και σε Ζούρκεμπεργκ-Facebook, ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν δίνει διορία και στον CEO του TikTok να απαντήσει εμπεριστατωμένα για το πώς προλαμβάνει την παραπληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στο Ισραήλ.

ΕΕ: Η σειρά του TikTok να δώσει εξηγήσεις για τα βίντεο της βίας

Ηρθε και η σειρά του διευθύνοντος συμβούλου του TikTok Σου Ζι Τσιου να δώσει εξηγήσεις εντός 24 ωρών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το πώς προστατεύει τα παιδιά και τους εφήβους από βίαιο περιεχόμενο και παραπληροφόρηση για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Η επιστολή του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν είναι η τελευταία σε μια σειρά αιτημάτων προς τους επικεφαλής δημοφιλών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης ώστε να παρουσιάσουν τα μέτρα που έχουν λάβει προκειμένου να ανακοπεί η διάδοση ψευδών πληροφοριών και βίαιου περιεχομένου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο ιδιοκτήτης του X (πρώην Twitter) Ελον Μασκ έλαβαν επίσης αντίστοιχες επιστολές τις τελευταίες δύο μέρες. Η πίεση απορρέει από όσα προβλέπει ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Ο Μπρετόν προέτρεψε τον διευθύνοντα σύμβουλο της TikTok, όπως «εντείνετε επειγόντως τις προσπάθειές σας», προσθέτοντας ότι δυνητικά παράνομο περιεχόμενο κυκλοφορούσε στην πλατφόρμα «παρά τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων αρχών», μεταδίδει το Politico.

Η DSA απαιτεί από πλατφόρμες όπως το TikTok και το Facebook και το Instagram της Meta να καταργούν άμεσα παράνομο περιεχόμενο, όπως για υποκίνηση σε βία ή προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων, και να περιορίζουν την παραπληροφόρηση. Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο έως και 6% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα θα επικοινωνήσει εκ νέου με το TikTok με συγκεκριμένα αιτήματα «για σειρά από άλλα ζητήματα συμμόρφωσης με το DSA, που χρήζουν άμεσης προσοχής, όπως αναφορικά με περιεχόμενο δυνητικά απειλητικό για τη ζωή», πρόσθεσε ο Μπρετόν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v