Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σε υψηλό επτά μηνών εκτινάχτηκαν οι τιμές, με το ολλανδικό συμβόλαιο να ενισχύεται 14%. Ανησυχία για διαταραχές στην προσφορά από τη σύγκρουση στο Ισραήλ και τη βλάβη στον φινλανδικό αγωγό.

Νέο άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν την Πέμπτη στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, καθώς οι traders ανησυχούν ότι οι παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας θα πληγούν από διαταραχές στη λειτουργία αγωγών και τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το ολλανδικό φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε έως και 14,2% στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανεβάζοντας τη συνολική άνοδο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πάνω από 30%.

Πρόκειται για την τελευταία αναταραχή σε μια αγορά που είναι ασταθής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Οι τιμές έχουν πέσει από το υψηλό των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022 και η Ευρώπη έχει γεμίσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματά της ενόψει του χειμώνα, το οποίο την προστατεύει από περαιτέρω αναταραχή. Ωστόσο, οι συνεχείς αυξήσεις θα οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μόλις μειωθούν τα χειμερινά αποθέματα της ηπείρου. Ενώ οι αγορές πετρελαίου έχουν σε μεγάλο βαθμό μείνει ανεπηρέαστες από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, οι traders ανησυχούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι προμήθειες ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Μετά την επίθεση, το Ισραήλ μείωσε την παραγωγή του φυσικού αερίου που εξάγει στην Αίγυπτο, η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι υποψιάζεται πως ένας κατεστραμμένος αγωγός είχε υποστεί δολιοφθορά, ενώ συνεχίζονται οι απεργίες των εργαζομένων σε μονάδες LNG της Chevron στην Αυστραλία.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν λόγω της χαμηλότερης προσφοράς, αλλά, αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό, λόγω των κινδύνων για την προσφορά», δήλωσε ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics, σε σημείωμα την Πέμπτη. «Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση».

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ διέταξε τη Chevron να αναστείλει προσωρινά τις εργασίες στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ, το πλησιέστερο ισραηλινό κοίτασμα στη Γάζα, λόγω ανησυχιών που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια.

Το Ταμάρ αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ, άνω των 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με την Capital Economics. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου του Ισραήλ καταναλώνεται εγχώρια, περίπου το ένα τρίτο εξάγεται μέσω αγωγών στην Αίγυπτο και στις παγκόσμιες αγορές. Είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου LNG στην Ευρώπη.

«Με το Ταμάρ εκτός σύνδεσης, το Ισραήλ θα δυσκολευτεί να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο μέσω αγωγού. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές LNG της Αιγύπτου στην παγκόσμια αγορά είναι απίθανο να ανακάμψουν πολύ μετά από μια εποχιακή καθίζηση», πρόσθεσε ο Γκάρντνερ.

Η παραγωγή στο άλλο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν κοντά στον Λίβανο, θα μπορούσε επίσης να σταματήσει εάν επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.

Παράλληλα, στη Βόρεια Ευρώπη, οι traders ανησυχούν ότι η διαρροή που εντοπίστηκε την Κυριακή σε αγωγό φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα μήκους 77 χιλιομέτρων μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v