Kρούγκμαν: Κερδίσαμε τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού

Αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος, μετά τα στοιχεία για τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο.

Kρούγκμαν: Κερδίσαμε τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κήρυξε την Πέμπτη το τέλος του πολέμου κατά του πληθωρισμού, προκαλώντας αντιδράσεις.

Σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο Κρούγκμαν έγραψε: «Ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού τελείωσε. Κερδίσαμε, με πολύ μικρό κόστος». 

Η ανάρτηση προκάλεσε αντιδράσεις από σχολιαστές και οικονομολόγους. 

Πολλοί επισήμαναν ότι το γράφημα που ανάρτησε ο Κρούγκμαν δεν περιλαμβάνει τις κατηγορίες των τροφίμων, των αυτοκινήτων, της ενέργειας και της στέγασης. 

Στη διαπίστωση του Κρούγκμαν απάντησε και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβέρ Μπλανσάρ. «Ειδικά εσύ, Πολ, θα έπρεπε να γνωρίζεις καλύτερα», έγραψε. 

Νωρίτερα την Πέμπτη, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,7% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6% και 0,4% αντίστοιχα. 

Τον Αύγουστο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 3,7% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 4,1% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία. Οι μετρήσεις ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 4,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v