Σφίγγουν τον κλοιό οι ΗΠΑ στις εξαγωγές τσιπ προς την Κίνα

Αυστηριοποιείται το πλαίσιο, για να κλείσουν «τρύπες» που επέτρεπαν στο Πεκίνο να προμηθεύεται προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.

Σφίγγουν τον κλοιό οι ΗΠΑ στις εξαγωγές τσιπ προς την Κίνα

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυστηροποιήσουν τα μέτρα που έχουν λάβει για να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ, επιδιώκοντας να εμποδίσουν τον γεωπολιτικό τους αντίπαλο να αποκτήσει τεχνολογίες αιχμής που θα μπορούσαν να της δώσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν να βελτιώσουν και να κλείσουν τα κενά που άφησε το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ενισχύσει τους ελέγχους για την πώληση τσιπ σε κινεζικές εταιρείες, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επίσης πρόσθετους ελέγχους σε κινεζικές εταιρείες που προσπαθούν να αποφύγουν τα μέτρα δρομολογώντας αποστολές μέσω άλλων κρατών και θα προσθέσουν κινεζικές εταιρείες σχεδιασμού τσιπ σε μια λίστα εμπορικών περιορισμών, απαιτώντας από τους κατασκευαστές του εξωτερικού να αποκτήσουν άδεια από τις ΗΠΑ για να εκπληρώσουν παραγγελίες από αυτές τις εταιρείες.

Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν τους αρχικούς περιορισμούς για τα τσιπ πριν από ένα χρόνο, σε μια επιθετική προσπάθεια να περιορίσουν την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας, ένα βήμα που η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια. Η Κίνα αντιμετώπισε τους περιορισμούς και επιτάχυνε τις επενδύσεις για την οικοδόμηση των δικών της εγχώριων δυνατοτήτων.

Οι νέοι περιορισμοί θα δημοσιευτούν στις αρχές αυτής της εβδομάδας, είπαν πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και εκπρόσωπος του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου.

Οι μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τα τσιπ υποχώρησαν στην Ασία μετά το παραπάνω ρεπορτάζ του Bloomberg. Στην Ιαπωνία, η Tokyo Electron Ltd., η Advantest Corp. και η Disco Corp. χάνουν όλες τουλάχιστον κατά 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v