Μπλόκο στις εξαγωγές Nvidia στην Κίνα βάζουν οι ΗΠΑ

Πρόσθετοι περιορισμοί στην πώληση μικροτσίπ που είχε φτιάξει ειδικά για την ασιατική χώρα η αμερικανική εταιρεία. Θολή γραμμή μεταξύ εμπορικών και στρατιωτικών χρήσεων της νέας τεχνολογίας, πιο αυστηροί κανονισμοί και οι εξαιρούμενοι τομείς.

Μπλόκο στις εξαγωγές Nvidia στην Κίνα βάζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ περιορίζουν την πώληση μικροτσίπ που σχεδίασε ειδικά για την κινεζική αγορά η Nvidia, στο πλαίσιο επικαιροποίησης των σαρωτικών περιορισμών εξαγωγών, με στόχο να παρεμποδιστεί η πρόσβαση της Κίνας σε εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών.

Οι αυστηρότεροι έλεγχοι θα στοχεύουν τα τσιπ A800 και H800 της Nvidia, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, τα οποία δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία για εξαγωγή στην ασιατική χώρα, μετά την εισαγωγή των αρχικών περιορισμών από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο Οκτώβριο. Οι περιορισμοί στοχεύουν να εμποδίσουν την κινεζική πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής με στρατιωτικές χρήσεις.

Οι νέοι κανόνες απαιτούν από τις εταιρείες να ενημερώνουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πριν πουλήσουν τα κορυφαία τσιπ, τα βέλτιστα για την τροφοδοσία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg. Αλλά με πολλά χρήματα και λίγη νοθεία, μια ολόκληρη κατηγορία ελαφρώς κατώτερων τσιπ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τεχνητή νοημοσύνη και υπερυπολογιστές, ως εκ τούτου αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ θέλουν να παρακολουθούν αυτή τη δραστηριότητα της λεγόμενης γκρίζας ζώνης, πρόσθεσε η πηγή.

«Είναι δύσκολο να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή μεταξύ στρατιωτικής και εμπορικής τεχνολογίας», είπε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο στους δημοσιογράφους, πριν από τη δημοσίευση των νέων κανονισμών. «Υπάρχουν συχνά τεχνολογίες διπλής χρήσης -οι ίδιες που τροφοδοτούν τις εμπορικές ανταλλαγές, δυστυχώς, μερικές φορές μπορούν επίσης να επιτρέψουν στους ανταγωνιστές μας να εκσυγχρονίσουν τον στρατό τους, να επιτηρούν τους πολίτες τους και να εδραιώσουν την καταπίεση».

Αλλά οι ΗΠΑ δεν θέλουν να είναι πιο περιοριστικές απ' όσο χρειάζεται, είπε η Ραϊμόντο, τονίζοντας το μήνυμα Μπάιντεν ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει να βλάψει την οικονομία της Κίνας.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο είπε ότι η χώρα της αντιτίθεται στην «αμερικανική πολιτικοποίηση, εργαλειοποίηση και μετατροπή των εμπορικών και τεχνολογικών θεμάτων σε όπλο».

Η Ουάσιγκτον υποχώρησε σε ένα βασικό ζήτημα μετά από έναν χρόνο διαβούλευσης πάνω στον αρχικό κανονισμό: Οι ενημερωμένοι περιορισμοί επιτρέπουν σε γενικές γραμμές την πώληση προηγμένων εμπορικών τσιπ σε κινεζικές εταιρείες για χρήση σε καταναλωτικά προϊόντα όπως smartphone, υπολογιστές και ηλεκτρικά οχήματα. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν θα περιορίσει τα πιο προηγμένα τσιπ -όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης.

Η κυβέρνηση θα απαιτήσει επίσης από τις εταιρείες να λάβουν άδεια για την πώληση τσιπ σε περισσότερες από 40 χώρες, που θα μπορούσαν οι κινεζικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν ως μεσάζοντες για να παρακάμψουν τους ελέγχους των ΗΠΑ. Και θα προσθέσει δύο κινεζικές επιχειρήσεις και τις θυγατρικές τους σε λίστα εμπορικών περιορισμών, που υποχρεώνει τις αμερικανικές εταιρείες να αποκτήσουν άδεια από την κυβέρνηση πριν προχωρήσουν σε συναλλαγές μαζί τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v