Τον πρώτο αμερικανικό πύραυλο ATACMS πυροδότησε το Κίεβο

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν μυστικά την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. «Οι συμφωνίες μας με τον πρόεδρο Μπάιντεν εφαρμόζονται. Με μεγάλη ακρίβεια, το απέδειξαν αυτά τα συστήματα», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τον πρώτο αμερικανικό πύραυλο ATACMS πυροδότησε το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε αμερικανικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.

«Σήμερα ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμφωνίες μας με τον πρόεδρο Μπάιντεν εφαρμόζονται. Με μεγάλη ακρίβεια, το απέδειξαν τα ATACMS», δήλωσε σε ομιλία του.

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε το ATACMS (Army Tactical Missile Systems) για πρώτη φορά σε επιθέσεις στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν μυστικά το Κίεβο με πυραύλους και δεν ήταν εξ αρχής σαφές πότε τους έστειλε η Ουάσιγκτον, ανέφερε το CNN επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους υπό τον όρο ανωνυμίας.

Οι πύραυλοι ATACMS πυροδοτήθηκαν σήμερα και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στον διάρκειας περίπου 20 μηνών πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal. Το Politico αναφέρθηκε επίσης στην απόκτηση και ανάπτυξη των πυραύλων, οι οποίοι, όπως είπε, στάλθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε νωρίτερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές και παρέπεμψε στην ουκρανική κυβέρνηση για ερωτήσεις που αφορούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν πυραυλικά συστήματα ATACMS για να βοηθηθεί η επίθεση και να πληγούν οι γραμμές εφοδιασμού, οι αεροπορικές βάσεις και τα σιδηροδρομικά δίκτυα στα ουκρανικά εδάφη που κατέχει η Ρωσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v