Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκαλυπτική έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου βράβευσε το Ευρωκοινοβούλιο

Σε σύμπραξη Ελλήνων, Γερμανών και Βρετανών απονεμήθηκε το δημοσιογραφικό βραβείο Daphne Caruana Galizia 2023, για την έρευνά τους σχετικά με το ναυάγιο που οδήγησε στον θάνατο πάνω από 600 μετανάστες. Συμμετείχε το ελληνικό πρακτορείο Solomon.

Αποκαλυπτική έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου βράβευσε το Ευρωκοινοβούλιο

Το βραβείο Daphne Caruana Galizia 2023 απονεμήθηκε σε σύμπραξη Ελλήνων, Γερμανών και Βρετανών, για την έρευνά τους για το ναυάγιο όπου πνίγηκαν πάνω από 600 μετανάστες ανοιχτά της Πύλου.

Η έρευνα που διεξήγαγε το ελληνικό ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Solomon σε συνεργασία με την Forensis, τον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό StrgF/ARD, και τη βρετανική εφημερίδα The Guardian αποκάλυψε πώς συνέβη το πιο πολύνεκρο ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στη σύγχρονη ιστορία, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής. Αποκαλύπτει επίσης ανακολουθίες στην επίσημη εκδοχή των ελληνικών αρχών, αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τύπου Daphne Caruana Galizia στο Στρασβούργο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε: «Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, τιμούμε τη μνήμη της Daphne Caruana Galizia με ένα βραβείο που αποτελεί ισχυρή υπενθύμιση του αγώνα της για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να στοχοποιούνται απλά γιατί κάνουν τη δουλειά τους, αλλά αρνούνται να σιωπήσουν. Αυτό το Κοινοβούλιο στέκεται στο πλευρό τους σ' αυτό τον μακροχρόνιο αγώνα για τη διαφύλαξη της ελευθερίας του Τύπου και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη και πέρα από τα σύνορά της».

Μεταξύ 3ης Μαΐου και 31ης Ιουλίου 2023 υπέβαλαν τα ρεπορτάζ τους πάνω από 700 δημοσιογράφοι από 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η κριτική επιτροπή προέκρινε δώδεκα από αυτές τις υποψηφιότητες πριν επιλέξει τον τελικό νικητή.

Το βραβευμένο ρεπορτάζ

Η έρευνα εξετάζει σε βάθος τα γεγονότα σχετικά με το ναυάγιο της αλιευτικής μηχανότρατας Adriana στις 14 Ιουνίου 2023, περίπου 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πύλου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 600 μετανάστες που είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη λίγες μέρες πριν.

Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 20 συνεντεύξεις με επιζώντες και εξετάστηκαν δικαστικά έγγραφα και πηγές της Ακτοφυλακής. Στα ευρήματα αναφέρονται λεπτομερώς αναξιοποίητες ευκαιρίες διάσωσης και αγνοηθείσες προσφορές για βοήθεια, ενώ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων το ναυάγιο προκλήθηκε τελικά από τις προσπάθειες της ελληνικής ακτοφυλακής να ρυμουλκήσει τη μηχανότρατα. Η ελληνική ακτοφυλακή αρνείται ότι έγινε απόπειρα ρυμούλκησης.

Η Forensis δημιούργησε μια προσομοίωση της μοιραίας νύχτας με αλληλεπιδραστική τρισδιάστατη μοντελοποίηση της μηχανότρατας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ημερολόγιο της ακτοφυλακής και τη μαρτυρία του κυβερνήτη του σκάφους του λιμενικού, καθώς και από δεδομένα εναέριας κυκλοφορίας, δεδομένα θέσης και κίνησης πλοίων, δορυφορικές εικόνες, βίντεο από σκάφη που είχαν προσεγγίσει, και άλλες πηγές.

Το βραβείο Daphne Caruana Galizia καθιερώθηκε το 2019 προς τιμή της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου και μπλόγκερ, γνωστής για τον αγώνα της κατά της διαφθοράς, η οποία δολοφονήθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 2017.

Το βραβείο απονέμεται σε ετήσια βάση, στην επέτειο της δολοφονίας της, για εξαίρετου επιπέδου δημοσιογραφία που προωθεί ή υπερασπίζεται τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v