Κέρδισε δυναμική η οικονομία της Κίνας

Οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους για τα πάντα, από εστιατόρια και αλκοόλ μέχρι αυτοκίνητα. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 4,9% σε ετήσια βάση τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο. Θετική αντίδραση από τις αγορές.

Κέρδισε δυναμική η οικονομία της Κίνας

Η οικονομία της Κίνας κέρδισε δυναμική το περασμένο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες για τα πάντα, από εστιατόρια και αλκοόλ μέχρι αυτοκίνητα, αντισταθμίζοντας την πτώση από την κρίση ακινήτων και φέροντας τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης του Πεκίνου πολύ κοντά.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση και 1,3% σε τριμηνιαία βάση -ένα τρίμηνο πριν ήταν στο μόλις 0,5%.

Ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των οικονομολόγων που προέβλεπαν ετήσια ανάπτυξη 4,5%, καθώς οι κυβερνητικές προσπάθειες τόνωσης φαίνεται να έχουν αποδώσει.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα, ο τζίρος στο λιανεμπόριο έκανε το μεγαλύτερο άλμα από τον Μάιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας ήταν το χαμηλότερο σε σχεδόν δύο χρόνια.

Η χώρα είναι «πολύ σίγουρη» ότι μπορεί να επιτύχει έναν ετήσιο στόχο ανάπτυξης περίπου 5% για το 2023, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής Sheng Laiyun. Το ΑΕΠ θα χρειαστεί να αυξηθεί πάνω από 4,4% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, για να πετύχει αυτόν τον στόχο.

Θετική αντίδραση από τις αγορές, το κινεζικό γουάν κινείται 0,2% υψηλότερα, ενώ και τα νομίσματα χωρών των οποίων η ανάπτυξη συνδέεται με την Κίνα ενισχύονται -όπως της Αυστραλίας, της Ταϊλάνδης και της Νότιας Κορέας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v