Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από το 4,9% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς

Νέο άλμα πραγματοποίησε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, σκαρφαλώνοντας στο υψηλό 16 ετών του 4,93%. Ανησυχία για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed μετά τα στοιχεία για λιανικές πωλήσεις.

Πάνω από το 4,9% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς

Μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου την Τετάρτη, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να σκαρφαλώνει σε νέο υψηλό 16 ετών καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη Fed. 

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε ώς και 9 μονάδες βάσης στο 4,93%. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ξεπερνάει το 4,9% από το 2007. 

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινήθηκε 3 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 5,23%, επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί από το 2006.

Πάνω από το 5% βρέθηκε και η απόδοση του 30ετούς, στο 5,01%. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στα οικονομικά στοιχεία καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για τη νομισματικήπολιτική της Fed έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. 

Οι ενάρξεις κατοικιών ανέκαμψαν τον Σεπτέμβριο αλλά αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Oι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν σε μηνιαία βάση, αλλά όχι όσο ανέμεναν οι αναλυτές. 

Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,7% τον Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3%. 

Τα οικονομικά στοιχεία επανέφεραν τις ανησυχίες για το outlook των επιτοκίων της Fed, με κάποιους επενδυτές να θεωρούν ότι αποτελεί ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων. 

Οι αγορές συνεχίζουν να βλέπουν 90% πιθανότητα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την 1 Νοεμβρίου, αλλά η πιθανότητα μιας αύξησης στη σενδρίαση του Δεκεμβρίου ανέβηκε μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. 

Τις τελευταίες ημέρες, διάφοροι αξιωματούχοι της Fed έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων, ειδικά από τη στιγμή που οι υψηλότερες αποδόσεις συμβάλλουν στη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v