Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαβρόφ: Σε νέο επίπεδο οι σχέσεις Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα

Διήμερη επίσκεψη του Ρώσου διπλωμάτη στην Πιονγιάνγκ, μετά τη συνάντηση Πούτιν - Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Β. Κορέα δίνει όπλα στη Μόσχα, δηλώνει η Ουάσιγκτον. Τα σχόλια Λαβρόφ για Μέση Ανατολή.

Λαβρόφ: Σε νέο επίπεδο οι σχέσεις Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα
Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας έχουν φτάσει σε ένα «ποιοτικά νέο και στρατηγικό» επίπεδο, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το France Presse.

Ο βετεράνος Ρώσος διπλωμάτης έφτασε το βράδυ της Τετάρτης για μια διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα, η οποία ακολουθεί τη σύνοδο κορυφής τον περασμένο μήνα στη ρωσική Άπω Ανατολή μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μετά από αυτή την ιστορική σύνοδο κορυφής, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας έχουν φτάσει σε ένα ποιοτικά νέο και στρατηγικό επίπεδο», είπε ο Λαβρόφ στην υπουργό Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία.

Οι συνομιλίες του Λαβρόφ θα πρέπει επίσης να θέσουν τις βάσεις για μια μελλοντική επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε προηγουμένως εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Την προηγούμενη μέρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ χαιρέτισε την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Εκτιμούμε πολύ την υποστήριξή σας με αρχές και ξεκάθαρα για τις ενέργειες της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός που επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti.

Όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ταξίδεψε στη Ρωσία τον περασμένο μήνα με ένα θωρακισμένο τρένο για μια σύνοδο κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα ήταν η «νούμερο ένα προτεραιότητα» της χώρας του.

Η σύνοδος κορυφής του Σεπτεμβρίου και η προφανής θέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας τροφοδότησε τους φόβους της Δύσης ότι η Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να προμηθεύσει τη Μόσχα με όπλα για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σημειώνει το AFP.

Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι οι παραδόσεις ήταν ήδη σε εξέλιξη, με περισσότερα από 1.000 εμπορευματοκιβώτια στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών που παραδόθηκαν στη Ρωσία από τη Βόρεια Κορέα τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε αντάλλαγμα, η Πιονγιάνγκ επιδιώκει να αποκτήσει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και «προηγμένες τεχνολογίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Η Μόσχα κατήγγειλε αυτά τα σχόλια αυτή την εβδομάδα, επιμένοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει στοιχεία.

Σοβαρός κίνδυνος η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μετατραπεί σε περιφερειακή κρίση

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η σύγκρουση στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση και η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία για το θέμα αυτό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Τόνισε ακόμη πως οι απόπειρες να κατηγορηθεί το Ιράν για την κρίση στη Γάζα συνιστούν προκλήσεις, ενώ κατήγγειλε την «επικίνδυνη» στρατιωτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, εναντίον της Βόρειας Κορέας.

«Όπως και οι Βορειοκορεάτες φίλοι μας, ανησυχούμε σοβαρά για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στην περιοχή και για την πολιτική της Ουάσιγκτον (...) Είμαστε αντίθετοι σ' αυτή τη μη εποικοδομητική και επικίνδυνη γραμμή», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός προς τους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v