Μήνυμα για υψηλά επιτόκια διαρκείας θα στείλει η ΕΚΤ από την Αθήνα

Ερευνα σε οικονομολόγους δείχνει ότι οι αναλυτές δεν βλέπουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και προβλέπουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει μέχρι τον Ιανουάριο ότι έχει επιτευχθεί μια κορύφωση. Πότε θα τα ψαλιδίσει.

Μήνυμα για υψηλά επιτόκια διαρκείας θα στείλει η ΕΚΤ από την Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στείλει την επόμενη εβδομάδα, κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη στην Αθήνα, το μήνυμα ότι το κόστος δανεισμού πρόκειται να παραμείνει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε αναλυτές.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ερωτηθέντες δεν βλέπουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και προβλέπουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει μέχρι τον Ιανουάριο ότι έχει επιτευχθεί μια κορύφωση. Αναμένουν την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο, μετά από προηγούμενες κινήσεις για ταχύτερη συρρίκνωση του ισολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ανεβάσει το επιτόκιο των καταθέσεων στο 4% μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις.

Λίγο πάνω από το 60% των ερωτηθέντων λέει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό ανέφερε ότι το ισοζύγιο των κινδύνων για τις τιμές έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v