Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Ενώπιον της δικαιοσύνης Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος

Διώκεται για παραβίαση των υποχρεώσεων εγγραφής της ως «ξένου πράκτορα» μετά την είσοδό της στη χώρα. Πρόκειται για τη δεύτερη Αμερικανίδα δημοσιογράφο που κρατείται στη Ρωσία, μετά τη σύλληψη του ρεπόρτερ της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς.

Ρωσία: Ενώπιον της δικαιοσύνης Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος

Ρωσικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει το αίτημα για προφυλάκιση της Ρωσοαμερικανίδας δημοσιογράφου Αλσού Κουρμάσεβα, η οποία συνελήφθη αυτή την εβδομάδα και έγινε η δεύτερη Αμερικανίδα δημοσιογράφος που κρατείται στη Ρωσία.

Το δικαστήριο Σοβέτσκι του Καζάν, στο Ταταρστάν, δήλωσε στον Τύπο ότι η δημοσιογράφος του αμερικανικού μέσου ενημέρωσης Radio Free Europe/Radio Liberty διώκεται για παραβίαση των υποχρεώσεων εγγραφής της ως «ξένου πράκτορα» μετά την είσοδό της στη Ρωσία στις 20 Μαΐου και πρόσθεσε ότι οι ερευνητικές αρχές ζήτησαν την προφυλάκισή της.

Η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος, η οποία τελεί υπό κράτηση στη ρωσική πόλη Καζάν (δυτικά), κατέχει αμερικανικό και ρωσικό διαβατήριο.

Συνελήφθη και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση από τις ρωσικές αρχές ασφαλείας καθώς περίμενε την πτήση επιστροφής της στις 2 Ιουνίου.

Τα διαβατήριά της κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο του Καζάν και στην ίδια επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή δεν είχε δηλώσει το αμερικανικό διαβατήριό της στις ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, της επιβλήθηκε πρόστιμο 103,26 δολαρίων στις 11 Οκτωβρίου.

Η Κουρμάσεβα αντιμετωπίζει δίωξη διότι δεν δήλωσε στις αρχές πως είναι «πράκτορας του εξωτερικού» και διατρέχει κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή ως και πενταετούς φυλάκισης, σύμφωνα με το RFE/RL.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει σχετικά με την σύλληψή της.

Ο πρόεδρος του Radio Free Europe/Radio Liberty δήλωσε ότι η Κουρμάσεβα Τζέφρι Γκέντμιν είναι μια "έγκριτη συνάδλεφος, αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών" και πρέπει να αποφυλακιστεί ώστε να επιστρέψει άμεσα στην οικογένειά της.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη, κάλεσε τις αρχές της Ρωσίας να «απελευθερώσουν αμέσως» την Αλσού Κουρμάσεβα και να «εγκαταλείψουν όλες τις διώξεις» σε βάρος της.

Η Κουρμάσεβα είναι η δεύτερη δημοσιογράφος με την αμερικανική υπηκοότητα η οποία συλλαμβάνεται στη Ρωσία το 2023. Είχε προηγηθεί ο ρεπόρτερ της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Μόσχα τη 19η Μαρτίου και είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες περί κατασκοπείας, τις οποίες ο ενδιαφερόμενος και η εφημερίδα χαρακτηρίζουν φαιδρές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v