Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριαρχεί ο κορωνοϊός στις λοιμώξεις αναπνευστικού στην Ευρώπη

Πολύ υψηλότερα η Covid-19 από RSV και εποχική γρίπη. Συνεχίζει να αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Πώς κινείται η παραλλαγή Pirola. Τι επισημαίνεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ECDC. Τα μηνύματα που στέλνουν τα rapid tests του ΕΟΔΥ.

Κυριαρχεί ο κορωνοϊός στις λοιμώξεις αναπνευστικού στην Ευρώπη

Στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα κινούνται οι γριπώδεις συνδρομές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αύξηση καταγράφεται στις λοιμώξεις από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Η συμβολή της Covid-19 στις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πολύ υψηλότερη από τον RSV και την εποχική γρίπη. Συνεχίζει, δε, να αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι σε άτομα με λοίμωξη από κορωνοϊό.

Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως υπάρχουν ενδείξεις για σταθερή αύξηση στη δραστηριότητα του RSV, με τη γρίπη να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η ένταση της Covid ποικίλλει στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου χαρακτηρίζεται από περιοδικά επιδημικά κύματα κάθε δύο ή τρεις μήνες.

Παραλλαγές

Σε σχέση με τις παραλλαγές του κορωνοϊού, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου, δεν έχουν καταγραφεί αλλαγές.

Για την πλέον πρόσφατη υπο-παραλλαγή ΒΑ.2.86 ή Pirola, οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως κυκλοφορεί σε χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη: το μέσο ποσοστό είναι 1,6%, ενώ το υψηλότερο καταγράφεται στη Σουηδία (6,9%).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 49 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 28 Σεπτεμβρίου.

Το BA.2.86 είναι μια αναδυόμενη γενεαλογία του κορωνοϊού, που χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων ακίδων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκε ελαφρά αύξηση στις ακολουθίες JN.1 της παραλλαγής, αλλά τα κρούσματα ήταν λίγα.

Οι υπεύθυνοι του ECDC σημειώνουν πως η εμφάνιση νέων παραλλαγών έχει επίπτωση στην ανοσία του πληθυσμού και μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην επιδημιολογική εικόνα το επόμενο διάστημα.

Rapid tests

Στο μεταξύ, θετικότητες έως 43,24%, καταγράφηκαν στα rapid tests που διενήργησαν χθες κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε περιοχές της χώρα.

Πραγματοποιήθηκαν 17 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 15 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 909 rapid tests και ανευρέθηκαν 195 θετικά (21,45%). Από τις 195 περιπτώσεις, οι 88 αφορούν άνδρες και οι 107 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 51,28 έτη.

Τα υψηλότερα ποσοστά θετικών τεστ καταγράφηκαν στη δειγματοληψία που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον Θεσπρωτίας, όπου έγιναν 37 rapid tests και τα 16 ήταν θετικά (43,24%). Τα θετικά αφορούν 4 άνδρες και 12 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 53 έτη.

Υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν, επίσης, στα τεστ που έγιναν στην Πύλη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη (40,63% θετικά) και στο Κέντρο Υγείας Σερρών (37,5% θετικά).

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v