Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέσπασε «πόλεμος» Ισραήλ-ΟΗΕ για τη Γάζα

Οξύνθηκαν τα πνεύματα μετά τις δηλώσεις Γκουτέρες για ισραηλινή κατοχή. «Ο συνασπισμός κατά του ISIS να πολεμήσει τη Χαμάς», πρότεινε ο Μακρόν, με παράλληλη «αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας». Χωρίς ρεύμα και φάρμακα τα νοσοκομεία στη Γάζα.

Ξέσπασε «πόλεμος» Ισραήλ-ΟΗΕ για τη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν κατήγγειλε τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για την κριτική του απέναντι στην ισραηλινή εκστρατεία στη Γάζα, αφηγούμενος παραστατικές λεπτομέρειες των επιθέσεων της Χαμάς σε αμάχους και κατονομάζοντας παιδιά που απήχθησαν από την τρομοκρατική ομάδα.

«Κύριε γενικέ γραμματέα, σε ποιο κόσμο ζείτε;» λέει ο Κοέν στον Γκουτέρες, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση. «Σίγουρα δεν είναι αυτός ο κόσμος μας».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μαλίκι εξέφρασε τη λύπη του για την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τις «σφαγές» στη Γάζα από το Ισραήλ, μεταδίδουν οι Times of Israel.

«Οι συνεχιζόμενες σφαγές που διαπράττονται σκόπιμα, συστηματικά και άγρια από το Ισραήλ –που αποτελεί παράνομη δύναμη κατοχής εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού– πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Μαλίκι.

Την οργή του Ισραήλ προκάλεσε η τοποθέτηση του γ.γ. του ΟΗΕ ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό. Ο Αντόνιο Γκουτέρες φάνηκε να προσπαθεί να ερμηνεύσει τι ώθησε την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς ώστε να εξαπολύσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό», είπε. «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία. Η οικονομία τους πνίγηκε. Οι άνθρωποί τους εκτοπίστηκαν και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν. Οι ελπίδες τους για πολιτική λύση έχουν εξαφανιστεί».

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι «τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Ο Ισραηλινός απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν αποκάλεσε τις δηλώσεις του Γκουτέρες «σοκαριστικές», «φρικτές» και «εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα στην περιοχή μας», ενώ ζήτησε την παραίτηση Γκουτέρες και ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του.

«Τα σχόλιά του αποτελούν δικαιολογία για τρομοκρατία και φόνο», λέει ο Ερντάν. «Είναι λυπηρό που ένα άτομο με τέτοιες απόψεις είναι επικεφαλής μιας οργάνωσης που προέκυψε μετά το Ολοκαύτωμα».

«Δεν θα συναντηθώ με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για ισόρροπη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να σβηστεί από τον κόσμο», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σκοτώθηκαν τρομοκράτες της Χαμάς που επιχείρησαν να περάσουν διά θαλάσσης στο Ισραήλ

Μια ομάδα τρομοκρατών της Χαμάς που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του ισραηλινού ναυτικού, λένε οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας (IDF).

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν διευκρινίζουν πόσοι δύτες της Χαμάς επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ, αλλά δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν 5 έως 8 τρομοκράτες.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σήμανε συναγερμός για ύποπτη εισβολή στις παραμεθόριες κοινότητες Ζικίμ και Καρμία.

Οι IDF αναφέρουν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίσης αεροπορική επιδρομή εναντίον κτιριακού συγκροτήματος από το οποίο ξεκίνησαν οι τρομοκράτες, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Οι δυνάμεις συνεχίζουν να σαρώνουν την περιοχή, προσθέτουν.

Σύμφωνα με το Channel 12 News, μάχες είναι σε εξέλιξη και στην περιοχή ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα.

Μακρόν: Ο συνασπισμός κατά του ISIS να πολεμήσει τη Χαμάς

Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε έτοιμος ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους να στρέψει το ενδιαφέρον του στη Χαμάς. «Η προτεραιότητα -η προτεραιότητά σας αλλά και όλων των δημοκρατιών και της Γαλλίας- είναι να νικήσουμε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες μαζί σας», είπε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπ. Νετανιάχου.

Παράλληλα, όμως, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε έκκληση για αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή και δήλωσε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα ωφελήσει την ασφάλεια του Ισραήλ. «Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει διαρκή ασφάλεια χωρίς μια αποφασιστική αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μαζί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Η σταθερότητα της περιοχής και η επιστροφή στην κανονικότητα θα διασφαλιστούν μόνο εάν μέρος της απάντησης του Ισραήλ είναι πολιτικό, «με την αποδοχή του νόμιμου δικαιώματος των Παλαιστινίων να έχουν ένα έδαφος και ένα κράτος με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Μακρόν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αργότερα την Τρίτη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε επίσης τις υποστηριζόμενες από το Ιράν μαχητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, να μην ανοίξουν νέα μέτωπα στον πόλεμο.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα μπαράζ διπλωματικών κινήσεων από ηγέτες που προσπαθούν να περιορίσουν τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της δήλωσης στον Τύπο, ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. «Αν η Χαμάς βγει νικήτρια, θα χάσουμε όλοι. Η Ευρώπη θα κινδυνεύσει. Όλοι θα κινδυνεύσουν. Ο πολιτισμός θα τεθεί σε κίνδυνο», είπε. «Αν η Χαμάς χάσει και ηττηθεί, τότε κερδίζουν οι δυνάμεις του πολιτισμού».

Χωρίς ρεύμα και φάρμακα τα νοσοκομεία στη Γάζα

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, που διοικείται από τη Χαμάς, είπε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει καταρρεύσει. Δώδεκα νοσοκομεία και 32 κέντρα υγείας είναι ήδη εκτός λειτουργίας, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι περισσότερα θα σταματήσουν τη λειτουργία τους λόγω των αεροπορικών επιδρομών και των ελλείψεων σε καύσιμα, είπε ο Ασράφ Αλ-Κίντρα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είπε επίσης ότι ομάδες της επισκέφθηκαν νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και είδαν ορισμένα νοσοκομεία χωρίς ρεύμα και με έλλειψη βασικών φαρμάκων, όπως παυσίπονα. Οι ιατρικές διαδικασίες πραγματοποιούνται με φακό, τονίζουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων υγείας της Γάζας έχουν πάψει να λειτουργούν, ανέφερε το Associated Press.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v