Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξη η Λαγκάρντ για τη μάχη κατά του πληθωρισμού

Η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με στασιμότητα τα επόμενα τρίμηνα και καθοδικούς κινδύνους, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ στους προέδρους της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup.

Αισιόδοξη η Λαγκάρντ για τη μάχη κατά του πληθωρισμού

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ πιστεύει ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού εξελίσσεται καλά αλλά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης μετατρέπεται σε πονοκέφαλο, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα, δήλωσε στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με στασιμότητα τα επόμενα τρίμηνα και καθοδικούς κινδύνους, αν και τα ρίσκα για τον πληθωρισμό είναι πιο ισορροπημένα, σημείωσαν οι πηγές. 

Η πίστη της Λαγκάρντ στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μάχη κατά του πληθωρισμού έρχεται σε σύγκρουση με πρόσφατα σχόλια που υποδήλωναν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν «ισχυρές». Για την οικονομία αυτή καθεαυτή, σημείωσε ότι η απασχόληση είναι ανθεκτική, αλλά δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ παραπονέθηκε ότι η απουσία μιας συμφωνίας για το πώς πρέπει να ερμηνευτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι πρόβλημα, γιατί δημιουργεί τον κίνδυνο να μεταφερθεί ακόμα περισσότερο βάρος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη νομισματική πολιτική. 

Ο Πασκάλ Ντόναχιου, ο πρόεδρος του Eurogroup, απάντησε ότι είναι πραγματικά σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες φέτος, λέγοντας ότι είναι κάτι εφικτό αλλά δύσκολο, σημείωσαν οι πηγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v