Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φέσωσε» με $2 δισ. τις μεγάλες τράπεζες ο Ελον Μασκ

Ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων για Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, Mitsubishi UFG και όχι μόνο, που προσπαθούν τώρα να τις ξεφορτωθούν άρον άρον. Τα απόνερα του μεγάλου deal που τάραξε τον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης.

«Φέσωσε» με $2 δισ. τις μεγάλες τράπεζες ο Ελον Μασκ

Οι τράπεζες που βοήθησαν στη χρηματοδότηση της εξαγοράς του κοινωνικού δικτύου Twitter από τον Έλον Μασκ, το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε X, έχουν ζημιές έως και 2 δισ. δολάρια, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο Μασκ δανείστηκε 13 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων – ποσό τεράστιο για να το αναλάβει ένα άτομο. Ωστόσο, η εξαγορά γρήγορα παρουσίασε προβλήματα και ο Μασκ αρχικά προσπάθησε να βγάλει την ουρά του απέξω, μετά την πτώση της αποτίμησης των εταιρειών τεχνολογίας εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων, γράφει ο Guardian.

Στη συνέχεια απέλυσε την ηγεσία της εταιρείας και λιγότερο από έναν μήνα αργότερα προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να καταρρεύσει το δίκτυο. Στη συνέχεια πάλευε να συγκρατήσει την πτώση των διαφημιστικών εσόδων.

Συνήθως οι τράπεζες που χρηματοδοτούν μεγάλες συμφωνίες σαν αυτή ξεφορτώνουν το χρέος σε άλλους, αποκομίζοντας ένα καλό κέρδος. Αυτό όμως αποδείχτηκε δύσκολο στη συμφωνία για το Twitter, λόγω κακού συγχρονισμού, επομένως κράτησαν το χρέος προσβλέποντας στην ανάκαμψη του δικτύου.

Επί του παρόντος οι τράπεζες αναμένουν χτύπημα τουλάχιστον 15%, ή περίπου 2 δισ. δολάρια, όταν πουλήσουν το χρέος, σύμφωνα με πηγές της WSJ. Αυτό θα σήμαινε ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων για όσες έχουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή, όπως η Morgan Stanley, η Bank of America, η Barclays και η Mitsubishi UFG. Συμμετείχαν επίσης οι BNP Paribas, Société Générale και Mizuho.

Αφού κράτησαν το χρέος για έναν χρόνο -μια αιωνιότητα στον κόσμο των εταιρικών οικονομικών- ελπίζοντας πως θα μπορούσαν να το πουλήσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι τράπεζες άρχισαν πρόσφατα να προετοιμάζονται για την προσπάθειά τους να ξεφορτώσουν μόνο ένα μέρος του, είπαν οι πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v