Αμερικανοί βουλευτές σε Μπλίνκεν: Η Τουρκία να ενεργήσει αμέσως κατά της Χαμάς

Δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο για τη στάση της Αγκυρας απέναντι στην Χαμάς. «Καταφύγιο της τρομοκρατικής οργάνωσης η Τουρκία», καταγγέλλουν αμερικανοί βουλευτές. Τι ζητούν.

Αμερικανοί βουλευτές σε Μπλίνκεν: Η Τουρκία να ενεργήσει αμέσως κατά της Χαμάς

Mεγάλη κινητικότητα και ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Κογκρέσο λόγω της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της Χαμάς. Πριν από λίγο, βουλευτές και από τα δυο κόμματα έστειλαν -με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανου Κρις Παπας- επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν με την οποία του ζητούν να αναλάβει αποφασιστική δράση προκειμένου να καταστεί η Τουρκία υπεύθυνη για τον ρόλο της στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς, αμέσως και χωρίς αστερίσκους.

“Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς” λένε είναι ένα θέμα που δεν έχει λάβει την δέουσα προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσθέτουν πως για πάνω από μια δεκαετία, ο Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία καταφύγιο για την τρομοκρατική οργάνωση σε τέτοιο βαθμό που οι αναλυτές την περιγράφουν ως «τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά τη Γάζα».

Στην επιστολή γίνεται λεπτομερής αναφορά στα στελέχη της Χαμάς που δρουν στην Τουρκία, στις επιθέσεις που έχουν οργανωθεί, χρηματοδοτηθεί η διευκολυνθεί από εκεί και στην χορήγηση υπηκοότητας και διαβατηρίων από την τουρκική κυβέρνηση στα μέλη της.

Οι βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση:

  • Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
  • Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη
  • Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία·
  • Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.
  • Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, και να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην πρόσφατη επίθεση της Χαμάς.

Την επιστολή στηρίζουν η ελληνοαμερικανική οργάνωση HALC, μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στην Ουάσιγκτον το FDD (Foundation for Defense of Democracies) και το Middle East Forum.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Με την παρούσα επιστολή θελουμε να σας παροτρύνουμε να αναλάβετε αποφασιστική δράση προκειμένου να καταστεί η Δημοκρατία της Τουρκίας υπεύθυνη για τον ρόλο της στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς. Επικροτούμε την απερίφραστη στήριξη του Προέδρου Μπάιντεν προς το Ισραήλ και είναι επιτακτική ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν όλο το φάσμα των διπλωματικών μέσων και των εργαλείων εθνικής ασφάλειας που διαθέτουν για να κόψουν οποιουσδήποτε πολιτικούς, υλικοτεχνικούς και οικονομικούς δεσμούς που επιτρέπουν στη Χαμάς να εξαπολύει τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Ως εκ τούτου, σας προτρέπουμε να απαιτήσετε από την Τουρκία να ενεργήσει κατά της Χαμάς αμέσως και χωρίς αστερίσκους.

Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε μια βάρβαρη, άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ. Από τότε, η Χαμάς βασάνισε, απήγαγε και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών. Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του νότιου Ισραήλ, γίνεται εμφανής η πλήρης έκταση της βίας της Χαμάς κατά των κοινοτήτων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας. Οι τρομοκράτες της Χαμάς βίασαν και δολοφόνησαν γυναίκες δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα και πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα δολοφονώντας αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων βρεφών. Οι οδυνηρές αναφορές τέτοιων φρικαλεοτήτων δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η μακροχρόνια πολιτική, υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από την Τουρκία και τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Χαμάς είναι γνωστή και προκαλεί σοβαρή ανησυχία.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν διατηρεί ιδεολογικές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέκυψε η Χαμάς. Ο Ερντογάν ασπάζεται σταθερά την αντισημιτική ρητορική και υπερασπίζεται απροκάλυπτα τη Χαμάς, μεταξύ άλλων λέγοντας στον πρωθυπουργό Νετανιάχου: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση». Κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης το 2017 στην Κωνσταντινούπολη, όπου ένας ηγέτης της Χαμάς υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα «εξαφανιστεί από τον κόσμο» και «θα εκμηδενιστεί», o Ερντογάν δήλωσε, «όσοι νομίζουν ότι κατέχουν την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλύτερα ότι αύριο δεν θα μπορούν καν να κρυφτούν πίσω από δέντρα. »

Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς εκτείνεται πέρα από τη ρητορική, ένα θέμα που δεν έχει λάβει την δέουσα προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για πάνω από μια δεκαετία, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία καταφύγιο για τη Χαμάς, με ειδικούς να την περιγράφουν ως «τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά τη Γάζα». Από το 2012, η Τουρκία φιλοξενεί τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Ο Saleh al-Arouri, ο δεύτερος διοικητής της Χαμάς, έχει επαινέσει δημόσια την επίθεση της Χαμάς και βρίσκεται στο τιμόνι των επιχειρήσεων της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Ο Al-Arouri είναι διαβόητος για την παραδοχή της ευθύνης για την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο του 2014. Επιπλέον, ο Zaher Jabarin, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Χαμάς, εργάζεται στο γραφείο της Κωνσταντινούπολης όπου διευθύνει και χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις της Χαμάς στο Ισραήλ . Ο Τζιχάντ Γιαγκμούρ, ένας άλλος εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τουρκία, που ελέγχει τρομοκρατικές ομάδες σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, συμβάλλει στην σύσταση μη κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες λειτουργούν ως βιτρίνες της Χαμάς και επίσης λειτουργεί ως σύνδεσμος με την τουρκική κυβέρνηση και την υπηρεσία πληροφοριών της.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Shin Bet, έχει τεκμηριώσει πώς το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη έχει διευκολύνει τη μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της Χαμάς και έχει οργανώσει πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Υπό την ηγεσία του al-Arouri, το γραφείο της Κωνσταντινούπολης λειτουργεί ως κρίσιμος κόμβος για την ενίσχυση της ικανότητας της Χαμάς να εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Παρέχει εκπαίδευση σε στελέχη της Χαμάς, εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος μέσω τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και διευκολύνει τη διείσδυση τρομοκρατών στο ισραηλινό έδαφος. Το γραφείο της Κωνσταντινούπολης έχει συνδεθεί με πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής και δολοφονίας τριών Ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο του 2014, της δολοφονίας ενός ζευγαριού στη Δυτική Όχθη μπροστά στα μάτια των τεσσάρων παιδιών του και μιας αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας κατα του πρώην δήμαρχου της Ιερουσαλήμ.

Παρά τους δεσμούς τους με τη Χαμάς και τη συμμετοχή τους στη δολοφονία αθώων Ισραηλινών, η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν έχουν υποδεχθεί τη Χαμάς με ανοιχτές αγκάλες. Κατά τη διάρκεια των ετών, ο Ερντογάν και οι τουρκικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντώνται συχνά με ανώτερα στελέχη της Χαμάς. Τον Αύγουστο του 2020, ο Ερντογάν και ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και τον Αλ-Αροούρι, οι οποίοι και οι δύο έχουν χαρακτηριστεί ως Ειδικά Καθορισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει υπηκοότητα και έχει εκδώσει διαβατήρια σε στελέχη της Χαμάς εντός της επικράτειάς της, διευκολύνοντας έτσι την ικανότητά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την περιοχή και να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιχειρήσεις. Αυτό περιλαμβάνει τον Al-Arouri, ο οποίος είναι επικηρυγμένος με 5 εκατομμύρια δολάρια από το Πρόγραμμα Ανταμοιβών για Δικαιοσύνη του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παρά την επικήρυξη, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τα διεθνή ταξίδια του, ένα θέμα που απαιτεί άμεση προσοχή.

Εκτός από διπλωματική και πολιτική υποστήριξη, η Τουρκία υπήρξε πηγή οικονομικής και υλικής βοήθειας στη Χαμάς. Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) επέβαλε κυρώσεις σε άτομα και οντότητες με έδρα την Τουρκία που παρείχαν οικονομικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες σε διάφορες τζιχαντιστικές ομάδες, όπως η Χαμάς, το Ισλαμικό Κράτος και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Το 2020, ένας αμερικανός δικαστής αποφάσισε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει μια υπόθεση εναντίον της τουρκικής Kuveyt Turk Bank για βοήθεια προς την Χαμάς. Επιπλέον, τον περασμένο μήνα το Ισραήλ αποκάλυψε την ανακάλυψη 16 τόνων υλικών για την παραγωγή πυραύλων, που προέρχονται από την Τουρκία και κατευθύνονται προς τη Γάζα. Αυτά τα υλικά, τα οποία περιελάμβαναν χλωριούχο αμμώνιο, μια ουσία διπλής χρήσης που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για την κατασκευή πυραύλων που εκτοξεύει προς το Ισραήλ, υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της εμπλοκής της Τουρκίας σε αυτές τις επιχειρήσεις. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο άμεσος ρόλος της Τουρκίας παραμένει ασαφής. Εντούτοις, είτε η Τουρκία εμπλέκεται άμεσα είτε αγνοεί σκοπίμως αυτές τις δραστηριότητες, είναι ασυγχώρητο διότι η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με τους άλλους συμμάχους όσον αφορά σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις εντός της επικράτειάς της.

Η πρόσφατη επίθεση στο Ισραήλ, η πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά το Ολοκαύτωμα, υπενθυμίζει ξεκάθαρα το που μπορεί να φτάσει η Χαμάς για να επιτύχει τους στόχους της. Αναγνωρίζοντας τη διαρκή δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ, είναι ηθικό και στρατηγικό καθήκον μας να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να κόψουμε οποιουσδήποτε πολιτικούς, υλικοτεχνικούς και οικονομικούς δεσμούς που ενισχύουν τη Χαμάς.

Ως εκ τούτου, ζητάμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση:

Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη και τυχόν συνδεδεμένες οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία·

Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία·

Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.

Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, να αναφέρει τα ευρήματα μιας τέτοιας έρευνας στο Κογκρέσο και να επιβάλει κυρώσεις σε όποιες τράπεζες εμπλέκονται σε τέτοια χρηματοδότηση.

Να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και να αναφέρει τα εν λόγω ευρήματα στο Κογκρέσο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v