Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από την ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ καλούν για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» αλλά δεν ζήτησαν κατάπαυση πυρός. Προσπάθειες να στηριχθούν οι άμαχοι που δοκιμάζονται στη Γάζα.

Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει 50 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, δήλωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου των ηγετών της ΕΕ, η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι πρώτοι 56 τόνοι βοήθειας από την ΕΕ έχουν ήδη παραδοθεί στη Γάζα μέσω δύο πτήσεων προς την Αίγυπτο.

Κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα και ζήτησαν βοήθεια για να φτάσει σε αυτούς που έχουν ανάγκη μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες» -χωρίς να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός.

Ο Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ τόνισαν τη δέσμευση του μπλοκ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή «με τους ηγέτες της περιοχής, προκειμένου να ενθαρρύνει λύσεις στο ανθρωπιστικό μέτωπο και για την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ο Μισέλ.

Ερωτηθείς εάν εκπρόσωποι της Χαμάς θα συμμετάσχουν σε μια επερχόμενη διάσκεψη με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης, ο Μισέλ είπε ότι «δεν βλέπει κανέναν ρόλο» για την οργάνωση, επικαλούμενος τον χαρακτηρισμό της ως τρομοκρατικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v