Μπορέλ: Σταματήστε τις εχθροπραξίες, σκοτώνονται παιδιά

«Η UNRWA προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων της Γάζας», επισημαίνει. Μείνε σε όσα αποφάσισαν οι Ηγέτες της ΕΕ, απαντά ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου.

Μπορέλ: Σταματήστε τις εχθροπραξίες, σκοτώνονται παιδιά

 

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell προτρέπει για «παύση των εχθροπραξιών» για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον έντονο αεροπορικό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας στην παράκτια περιοχή.

«Η Γάζα βρίσκεται σε πλήρη συσκότιση και απομόνωση ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί», λέει ο Μπορέλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η UNRWA προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων της Γάζας χωρίς ρεύμα, φαγητό, νερό», προσθέτει, αναφερόμενος στην υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες. «Πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Αυτό είναι ενάντια στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο», είπε.

«Χρειάζεται επειγόντως μια παύση των εχθροπραξιών για να καταστεί δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση», προσθέτει.

Ο Μπορέλ καταδικάζει επίσης όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, «συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αδιάκριτων επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ» και ζήτησε «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Τα σχόλιά του αμφισβητούνται από τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή υπερέβη τη θέση που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. «Είναι επιτακτική ανάγκη να μείνουμε στις θέσεις που έχουν εκφράσει ξεκάθαρα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων», λέει ο υπουργός, αναφερόμενος στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη.

Ο Schallenberg απαριθμεί τις θέσεις της ΕΕ, οι οποίες περιελάμβαναν την καταδίκη των «τρομοκρατικών επιθέσεων» της Χαμάς, το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και την έκκληση για απελευθέρωση όλων των ομήρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v