Πρώτη απελευθέρωση ομήρου από το Ισραήλ, «όχι» Νετανιάχου σε κατάπαυση πυρός

(upd3) «Δεν παραιτούμαι», δηλώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, «όσοι ζητούν κατάπαυση ζητούν να παραδοθούμε». Κόπηκε στα δύο η Γάζα. Ο πόλεμος εξαπλώνεται ήδη στη Συρία, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Γυναίκα στρατιωτικό απελευθέρωσαν οι IDF.

Πρώτη απελευθέρωση ομήρου από το Ισραήλ, «όχι» Νετανιάχου σε κατάπαυση πυρός

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι η χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι «αρκετοί πυρήνες τρομοκρατών έχουν ακυρωθεί και αρκετοί διοικητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ώρες».

Τα ισραηλινά στρατεύματα αντιμετώπισαν έναν αριθμό πυρήνων της Χαμάς που προσπαθούσαν να τους επιτεθούν στη Λωρίδα της Γάζας, λέει ο IDF. Οπως αναφέρει, οι ισραηλινές επίγειες δυνάμεις κατεύθυναν μαχητικά ελικόπτερα και drones, πλήττοντας τους «θύλακες τρομοκρατών» και σκοτώνοντας τα μέλη τους

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν επίσης θέσεις εκτόξευσης κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών, καθώς και άλλες υποδομές που ανήκουν στη Χαμάς.

Ο στρατός λέει ότι τα χερσαία στρατεύματα και η αεροπορία έχουν επίσης σκοτώσει αρκετούς διοικητές της Χαμάς σήμερα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων της τρομοκρατικής ομάδας στην κεντρική Γάζα, Muhammed Safadi, ο επικεφαλής της συστοιχίας κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς στο Tuffah, Moumen Hijazi και ο Muhammad Awdallah, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς που εμπλέκεται στην κατασκευή όπλων, σύμφωνα πάντα με τον IDF.

 Ο Ισραηλινός Στρατός υποστήριξε ότι την τελευταία ημέρα έχει πραγματοποιήσει πλήγματα εναντίον περίπου 600 στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών αποθήκευσης όπλων, κρησφύγετων και σταθμών.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα αναφέρουν αύξηση των αεροπορικών επιδρομών και των επιθέσεων πυροβολικού τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές κοντά στα νοσοκομεία Σίφα και αλ Κουντς της πόλης της Γάζας και ένοπλοι Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια συνοριακή περιοχή ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα του θύλακα, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Νετανιάχου: Σημειώνουμε συστηματική πρόοδο στις επιχειρήσεις μας

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ σημειώνει «συστηματική πρόοδο» στη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Κατά την έναρξη συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) «επέκτειναν τις χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας», προσθέτοντας ότι γίνονται «υπολογισμένα, πολύ δυνατά βήματα, και γίνεται συστηματική πρόοδος ένα βήμα τη φορά».

Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε «τέρατα» τους τρομοκράτες της Χαμάς, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να τους καταδιώκει, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Παράλληλα, αντιτέθηκε στις φωνές που του ζητούν να παραιτηθεί λόγω του χειρισμού του στις επιθέσεις της Χαμάς, με σημείο αιχμής τα κενά ασφαλείας που παρατηρήθηκαν. 

Επίσης, απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή παύση των εχθροπραξιών με τη Χαμάς, προσευχόμενος, όπως είπε, ότι τα πολιτισμένα έθνη θα υποστηρίξουν τον ισραηλινό αγώνα.

«Είναι ώρα για πόλεμο», είπε. «Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών μετά τις φρικτές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου», είπε. «Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις να παραδοθεί το Ισραήλ στη Χαμάς, στον τρόμο και στη βαρβαρότητα».

«Είναι καιρός να αποφασίσουμε εάν είμαστε διατεθειμένοι να πολεμήσουμε για ένα μέλλον ελπίδας ή να παραδοθούμε στην τυραννία και τον τρόμο», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «άξονα του κακού που έχει διαμορφώσει το Ιράν ως εχθρός του πολιτισμού».

Κανείς δεν θα είχε καλέσει τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είπε ο Νετανιάχου φέρνοντας ένα -κατά την εκτίμησή του- σχετικό ιστορικό παράδειγμα.

Υποστήριξε επίσης ότι ακόμα και οι επιχειρήσεις μεγίστης ακριβείας μπορεί να έχουν ως συνέπεια, άθελά τους, απώλειες αμάχων, κάνοντας «διάκριση μεταξύ της εσκεμμένης δολοφονίας αθώων και των ακούσιων θυμάτων που συνοδεύουν κάθε νόμιμο πόλεμο».

Ερωτηθείς εάν ο υψηλός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα δείχνει ότι το Ισραήλ επιτελεί «συλλογική τιμωρία εναντίον του λαού της Παλαιστίνης», ο Νετανιάχου είπε: «Ούτε ένας άμαχος δεν χρειάζεται να πεθάνει. Η Χαμάς πρέπει απλώς να τους αφήσει να πάνε στην ασφαλή ζώνη» που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ. «Η Χαμάς τους εμποδίζει να φύγουν, κρατώντας τους στις περιοχές των συγκρούσεων».

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

«Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και να χρησιμοποιούμε με κάθε μέσο, προκειμένου να φέρουμε σπίτι τα κορίτσια και τα αγόρια μας», είπε.

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Ο πόλεμος εξαπλώνεται ήδη στη Συρία

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς διαχέεται στη Συρία, όπου η κατάσταση είναι τώρα «στο πιο επικίνδυνο σημείο εδώ και πολύ καιρό», μετά από πάνω από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Geir Pedersen.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εντός της Συρίας, ενώ οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα έχουν αποτελέσει στόχο επιθέσεων από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. «Η διάχυση στη Συρία δεν είναι απλώς ένας κίνδυνος. Έχει ήδη ξεκινήσει», είπε ο Pedersen. «Ρίχνουν καύσιμη ύλη σε μια πυριτιδαποθήκη που είχε ήδη αρχίσει να αναφλέγεται», σημείωσε.

Κόπηκε βασικός άξονας

Ισραηλινά τανκς μπήκαν στην άκρη της πόλης της Γάζας σήμερα το πρωί και έκοψαν έναν βασικό δρόμο από τα βόρεια προς τα νότια, υποστήριξαν μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι μάρτυρες λένε ότι τανκς εθεάθησαν στην περιοχή Zaytun. «Έχουν κόψει τον δρόμο Σαλαχεντίν και πυροβολούν εναντίον οποιουδήποτε οχήματος προσπαθήσει να τον ακολουθήσει», λέει ένας κάτοικος.

Πρώτη απελευθέρωση ομήρου από το Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανακοίνωσαν ότι μία γυναίκα στρατιώτης, που συνελήφθη από την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς, διασώθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο ολονύχτιας επιχείρησης.

Σε κοινή δήλωση, η IDF και η Σιν Μπετ λένε ότι η στρατιώτης Ορί Μεγκιντίς υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο, είναι σε καλή κατάσταση και έχει συναντηθεί με την οικογένειά της. 

Οι IDF δήλωσαν ότι η Μεγκιντίς διασώθηκε κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης χθες τη νύχτα, αλλά δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες, γράφουν οι Times of Israel.

H Μεγκίντις πιάστηκε όμηρος από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν τρομοκράτες εισέβαλαν στη βάση του κιμπούτς Ναχάλ Οζ.

Ιράν: Η Χαμάς θέλει να απελευθερώσει τους μη Ισραηλινούς ομήρους

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Χαμάς έχει δεσμευτεί να απελευθερώσει μη Ισραηλινούς ομήρους «το συντομότερο δυνατό χρόνο».

«Αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν υποσχεθεί για την απελευθέρωση πολιτών τρίτων χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νάσερ Καναάνι σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη τη Δευτέρα. «Αλλά επιμένουν ότι δεν είναι δυνατό να διαχωριστούν οι άμαχοι από τους μη πολίτες υπό τους συνεχείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ».

Βίντεο με τρεις ομήρους από τη Χαμάς

Η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο στο οποίο τρεις Ισραηλινές γυναίκες που κρατούνται όμηροι από την τρομοκρατική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας επικρίνουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και κατηγορώντας τον ότι απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου.

Οι δηλώσεις των τριών γυναικών υπαγορεύτηκαν σχεδόν σίγουρα από τους απαγωγείς τους, εκτιμούν οι Israel Times.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «βάναυση ψυχολογική προπαγάνδα» το βίντεο που δημοσιοποίησε η Χαμάς.

«Στρέφομαι προς τη Γελένα Τρουπάνοφ, την Ντανιέλε Αλόνι και τη Ριμόν Κιρστ, οι οποίες απήχθησαν από τη Χαμάς που διαπράττει εγκλήματα πολέμου [...] Οι καρδιές μας είναι μαζί σας και με όλους τους άλλους απαχθέντες», πρόσθεσε σε ανακοίνωση.

Στο «σκοτάδι»

Η αυτοανακηρυχθείσα «δεύτερη φάση» του πολέμου τριών εβδομάδων που διεξάγει το Ισραήλ κατά των μαχητών της Χαμάς έχει κρατηθεί σε μεγάλο βαθμό μακριά από τη δημόσια θέα, με τις δυνάμεις να κινούνται υπό το σκοτάδι και ένα μπλακ-άουτ στις τηλεπικοινωνίες να αποκόπτει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, γράφει το Reuters.

Οι διακοπές τηλεφωνίας και διαδικτύου φάνηκε να μειώνονται την Κυριακή, αλλά ο πάροχος τηλεπικοινωνιών Paltel δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν και πάλι διακόψει τις υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεφώνου σε τμήματα των βόρειων τμημάτων του θύλακα, όπου η Χαμάς έχει κέντρα διοίκησης. Οι διακοπές έχουν δυσχεράνει σημαντικά τις επιχειρήσεις διάσωσης θυμάτων από ισραηλινά πυρά.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων στη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ έχει ξεπεράσει τους 8.000 -οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και ανήλικοι.

Πλήγματα σε Συρία και Λίβανο

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πλήγματα και κατά στρατιωτικών υποδομών στη Συρία και στον Λίβανο, όπως ανακοίνωσε ο στρατός του, εν μέσω ανησυχιών ότι η επίθεση της χώρας κατά της Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρύτερη σύγκρουση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν εκτοξευτές πυραύλων στη Συρία και στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σε απάντηση προηγούμενων εκτοξεύσεων πυραύλων στο ισραηλινό έδαφος, ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ νωρίς τη Δευτέρα.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών θυμάτων. Το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις επιθέσεις ή τον αντίκτυπό τους.

ΗΠΑ: Αυξημένος ο κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες Κυριακή πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν έναν «αυξημένο κίνδυνο» διάχυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ιρανοί πληρεξούσιοι στοχεύουν τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, διότι βλέπουμε αυξημένες απειλές κατά των δυνάμεών μας σε όλη την περιοχή και αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης αυτής της σύγκρουσης σε άλλα μέρη της περιοχής. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο Σάλιβαν στο CBS.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο δύο εγκαταστάσεις που συνδέονται με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στην ανατολική Συρία, μετά από μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των εγκαταστάσεων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και με ομάδες που συνδέονται με αυτό δεν είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα, εκτίμησαν οι ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αμερικανικά πλήγματα κατά των ιρανικών πληρεξουσίων στην περιοχή, ο Σάλιβαν δήλωσε στο ABC: «Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, θα απαντήσουμε και νομίζω ότι οι Ιρανοί καταλαβαίνουν το μήνυμά μας».

«Λαμβάνουμε, φυσικά, κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας, να αυξήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεργαστούμε με άλλες χώρες στην περιοχή, για να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτή τη σύγκρουση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ και στη Γάζα από το να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση», δήλωσε ο Σάλιβαν. «Αλλά ο κίνδυνος είναι πραγματικός, και ως εκ τούτου, η επαγρύπνηση είναι υψηλή και τα μέτρα που λαμβάνουμε για να το αποτρέψουμε είναι σοβαρά, συστηματικά και συνεχή».

Καμάλα Χάρις: Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν στρατεύματα στο Ισραήλ ή στη Γάζα

Πάντως, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν στρατεύματα στο Ισραήλ ή στη Γάζα. «Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση ούτε έχουμε κανένα σχέδιο να στείλουμε στρατεύματα μάχης στο Ισραήλ ή στη Γάζα, τελεία και παύλα», δήλωσε στο CBS.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι στέλνουν στρατιωτικούς συμβούλους στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού που είναι έμπειρος στον αστικό πόλεμο από τις αμερικανικές μάχες στο Ιράκ. Έστειλαν δύο ομάδες αεροπλανοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, κάτι που, όπως λένε, έχει ως στόχο να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ, πληρεξούσιο του Ιράν, από το να προσπαθήσει να εισέλθει στον πόλεμο. Έχει επίσης θέσει σε ετοιμότητα μια δύναμη ταχείας αντίδρασης 2.000 ανδρών.

Ιράν: Το Ισραήλ «πέρασε τις κόκκινες γραμμές» στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, χθες Κυριακή ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε πως το Ισραήλ έχει «περάσει τις κόκκινες γραμμές» στη Γάζα, γεγονός που «μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση».

«Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση. Η Ουάσιγκτον μάς ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ», ανέφερε ο Ραΐσι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα στον Άξονα της Αντίστασης, αλλά έλαβαν σαφή απάντηση στο πεδίο της μάχης».

Με πληροφορίες από: al Jazeera, Haaretz, Times of Israel, CNN, Guardian, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v