Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο αυστηρά capital controls σε εταιρείες της Δύσης επιβάλλει η Ρωσία

Τι προβλέπεται για τις δυτικές εταιρείες που αποχωρούν από τη χώρα. Οι νέοι περιορισμοί στις συναλλαγές σε ξένο νόμισμα έχουν στόχο να στηρίξουν το ρούβλι.

Πιο αυστηρά capital controls σε εταιρείες της Δύσης επιβάλλει η Ρωσία

Η Ρωσία περιορίζει όσες δυτικές εταιρείες πωλούν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία από το να αποσύρουν τα έσοδά τους σε δολάρια και ευρώ, επιβάλλοντας επιπλέον νομισματικούς ελέγχους σε μια προσπάθεια να στηρίξει το ρούβλι.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι δυτικές εταιρείες που αποχωρούν από τη Ρωσία πρέπει να συμφωνήσουν σε μια τιμή πώλησης σε ρούβλια ή, εάν οι πωλητές επιμείνουν να λάβουν ξένο νόμισμα, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, ακόμη και ζημίες στα ποσά που μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι νέοι περιορισμοί υπογραμμίζουν τις ανησυχίες της Μόσχας σχετικά με τη συνέχιση της υποτίμησης του νομίσματός της, καθώς η οικονομία της είναι αντιμέτωπη με τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Το ρούβλι έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου φέτος, περνώντας 100 ρούβλια ανά δολάριο τον Αύγουστο. Αυτό ήταν ένα «ψυχολογικό όριο» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγκάζοντας τις Αρχές να λάβουν «αντισταθμιστικά μέτρα», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες που συμμετείχε σε πρόσφατες αποχωρήσεις δυτικών εταιρειών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους Financial Times ότι είναι καθήκον κάθε κυβέρνησης να δημιουργήσει «τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για το νόμισμά της, επομένως δημιουργούμε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για το ρούβλι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v