Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Επενδύει $2,8 δισ. σε αφρικανικά κοιτάσματα λιθίου

Κερδίζει τη μερίδα του λέοντος σε συμβόλαια για εξορυκτικά και ενεργειακά πρότζεκτ στη Ζιμπάμπουε, με μεγάλη διαφορά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ήρθαν δεύτερα, λαμβάνοντας άδειες για επενδύσεις $500 εκατ.

Κίνα: Επενδύει $2,8 δισ. σε αφρικανικά κοιτάσματα λιθίου

Κινεζικές εταιρείες έλαβαν άδειες για επενδύσεις 2,79 δισ. δολαρίων στη Ζιμπάμπουε το τρίτο τρίμηνο του έτους, κυρίως στους τομείς εξορύξεων και ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να αναπτύξει ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου της Αφρικής για να τερματιστούν οι διακοπές ρεύματος.

Η σχεδιαζόμενη επένδυση, δεκαπλάσια σε σχέση με τα 271 εκατ. δολάρια που απορροφήθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι, επισκιάζει εκείνη του πλησιέστερου αντιπάλου της, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αδειοδοτούν επενδύσεις 498,5 εκατ. δολαρίων. Η συνολική αξία των επενδυτικών αδειών που χορηγήθηκαν ήταν 3,41 δισ. δολάρια.

Οι κινεζικές αιτήσεις «ήταν οι περισσότερες σε αριθμό και επενδυτική αξία, κυρίως στην εξόρυξη και ακολούθως στη μεταποίηση», ανέφερε η Υπηρεσία Ανάπτυξης της Ζιμπάμπουε, κρατική μονάδα επιφορτισμένη με την εξασφάλιση επενδύσεων. Η Κίνα αντιπροσώπευε περισσότερα από τα δύο τρίτα των 180 αιτήσεων.

Οι κινεζικές εταιρείες αγοράζουν ορυχεία λιθίου, τα οποία παρέχουν ένα βασικό εξάρτημα για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα. Συμμετέχουν επίσης στην κατασκευή και ανακαίνιση σταθμών παραγωγής ενέργειας στη χώρα. Από προγραμματισμένες επενδύσεις προορίζονται 2,8 δισ. δολάρια για ενεργειακά έργα και 411 εκατ. δολάρια για εξόρυξη, γράφει το Bloomberg.

Μεταξύ άλλων, από την Κίνα υποστηρίζεται ένα συγκρότημα ενέργειας και εξόρυξης, ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, που θα επεξεργάζεται ορυκτά, ενώ άλλο έργο αφορά παραγωγή ηλιακής ενέργειας 500 μεγαβάτ.

Το αρμόδιο υπουργείο της χώρας ανέφερε έσοδα 209 εκατ. δολαρίων από τις εξαγωγές λιθίου το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v