Ζαλούζνι: Ο πόλεμος γίνεται στατικός, πλεονεκτεί η Ρωσία

Θα χρειαστούμε νέες στρατιωτικές τεχνολογίες για να ανακτήσουμε το πλεονέκτημα, προειδοποίησε ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Ζαλούζνι. Γιατί ένας μακρύς πόλεμος ευνοεί τη Ρωσία. Ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ουκρανία από στρατιώτες.

Ζαλούζνι:  Ο πόλεμος γίνεται στατικός, πλεονεκτεί η Ρωσία

O ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλερί Ζαλούζνι, τόνισε την Τετάρτη ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία μετακινείται σε ένα νέο πιο στατικό στάδιο με μάχες φθοράς.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το στάδιο αυτό μπορεί να ωφελήσει τη Ρωσία και να της επιτρέψει να ξαναχτίσει τη στρατιωτική της ισχύ. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε άρθρο του στο περιοδικό Economist, ο Ζαλούζνι υπογράμμισε ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη από κρίσιμες νέες στρατιωτικές ικανότητες και τεχνολογίες για να βγει από αυτό το είδος του πολέμου. 

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί με τα όπλα της προηγούμενης γενιάς και ξεπερασμένες μεθόδους» τόνισε σε συνέντευξή του στο Economist που δημοσιεύτηκε μαζί με το άρθρο. «Για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο, όπως το μπαρούτι που ανακάλυψαν οι Κινέζοι και το χρησιμοποιούμε ακόμα για να σκοτώσουμε ο ένας τον άλλον» πρόσθεσε. Αυτή τη φορά όμως το κρίσιμο στοιχείο δεν θα είναι μία νέα ανακάλυψη, αλλά ο συνδυασμός τεχνολογικών λύσεων που ήδη υπάρχουν, υποστήριξε ο Ζαλούζνι. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη που κρύβεται στις νέες τεχνολογίες» πρόσθεσε. 

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι για να βγει η Ουκρανία από αυτή την παγίδα θα χρειαστεί αεροπορική υπεροχή, drones, αναβάθμιση των ικανοτήτων της στον ηλεκτρονικό πόλεμο και την αντιπυραυλική άμυνα, και νέες τεχνολογίες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων. 

Ο Ζαλούζνι ξεκαθάρισε στο Economist ότι ένας μακρύς πόλεμος ευνοεί τη Ρωσία, μια χώρα με πληθυσμό τρεις φορές μεγαλύτερο και μια οικονομία δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Ουκρανίας. «Ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι ένα φεουδαρχικό καθεστώς όπου ο πιο φθηνός πόρος είναι η ανθρώπινη ζωή. Και για μας το πιο ακριβό πράγμα που έχουμε είναι ο λαός μας» τόνισε. Για την ώρα, σημείωσε ο κ. Ζαλούζνι, έχει αρκετούς στρατιώτες. Αλλά όσο περισσότερο κρατάει ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αντέξει. «Πρέπει να αναζητήσουμε αυτή τη λύση, πρέπει να βρούμε αυτό το μπαρούτι, να το μάθουμε καλά και να το χρησιμοποιήσουμε για μια γρήγορη νίκη. Γιατί αργά ή γρήγορα θα ανακαλύψουμε ότι απλά δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους για να πολεμήσουμε» προειδοποίησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v