Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη $1 δισ. για Amazon από κρυφό αλγόριθμο

H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ έχει υποβάλλει μήνυση κατά της Amazon. Το «project Nessie» και ο έλεγχος των τιμών.

Κέρδη $1 δισ. για Amazon από κρυφό αλγόριθμο

H Amazon αποκόμισε πάνω από $1 δισ. επιπλέον κέρδη από έναν κρυφό αλγόριθμο που έλεγχε την τιμολόγηση προϊόντων, υποστηρίζει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) σε μήνυση κατά του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Τμήματα της μήνυσης που υπέβαλε η FTC τον Σεπτέμβριο δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά την Πέμπτη, φέρνοντας στο φως νέες λεπτομέρειες για το πώς η Amazon χρησιμοποίησε αλγόριθμο γνωστό ως «project Nessie» για να αυξήσει τις τιμές προϊόντων στην πλατφόρμα και ακολούθως σε όλη την αγορά. 

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, το μοντέλο αναγνώριζε τα προϊόντα για τα οποία άλλα διαδικτυακά καταστήματα θα ήταν διατεθειμένα να ευθυγραμμίσουν τις τιμές τους με αυτές της Amazon. Όταν ενεργοποιούνταν, ο αλγόριθμος αύξανε τις τιμές για τα προϊόντα αυτά, και κρατούσε αυτές τις υψηλότερες τιμές όταν ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες πλατφόρμες. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η FTC κατηγορεί επίσης την Amazon ότι απενεργοποιούσε τον αλγόριθμο σε περιόδους που έκρινε ότι υπήρχε αυξημένος έλεγχος.

Ο εκπρόσωπος της Amazon, Τιμ Ντόιλ, ανέφερε ότι το εργαλείο δεν χρησιμοποιούνταν με τον τρόπο που το περιγράφει η FTC αλλά για να «μην επιτρέψει να γίνουν οι τιμές τόσο χαμηλές που θα ήταν μη βιώσιμες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v